Hier begint de zee, niets ingooien aub

Voor het dorpshuis in Roodeschool en voor Hotel Ekamper in Oosteinde liggen sinds 6 juli 2024  twee bijzondere stoeptegels met de tekst

“Hier begint de zee, niets ingooien aub”

De tegels liggen bij een rioolput en zijn bedoeld om de voorbijganger er bewust van de maken dat afval wat in de put terecht komt, uiteindelijk naar zee spoelt. Grote stukken afval worden nog wel uit het rioolwater gevist, maar plastic verweert en valt uit elkaar. De kleine stukjes die dan overblijven, komen met het rioolwater in zee terecht. Dit geldt ook voor de microplastics en de giftige stoffen uit sigarettenpeuken die in de put gegooid worden.

Vrouwen van Nu afdeling Roodeschool heeft deze twee tegels gelegd in het kader van een landelijk project van Vrouwen van Nu over het gebruik van plastic en het tegengaan van microplastics in producten en in de natuur. Hierbij wordt samengewerkt met Rotary Nederland. De logo’s van beide organisaties staan op de tegel. Na de zomer krijgt dit project in de Gemeente Het Hogeland een vervolg omdat Rotary Het Hogeland dan ook een aantal van deze tegels gaat leggen. 
Dorpsbelangen Roodeschool en Hotel Ekamper omarmen de stoeptegel én het project.

Meer foto's van het leggen van de stoeptegels in Roodeschool vind je onder "voor leden" fotoalbums.