Zij maakt het verschil: Onthaasting

Onthaasting is een goed woord om één van de door de Coronacrisis veroorzaakte veranderingen te omschrijven. Veel van de vrouwen die reageerden op onze campagne Zij maakt het verschil noemen dat aspect als ze het hebben over de impact van de crisis: “Het leven is rustiger geworden, er is minder gejakker en gejaag”, “er is geen haastcultuur meer”, en “er is tijd voor rust en overdenking”.

De meeste vrouwen vinden die verandering positief en willen die dan ook in de toekomst vasthouden. Bijvoorbeeld door vaker ‘nee’ te zeggen en zo de kalender minder druk te laten worden. ”Je leven kan ook te vol zijn,” stelt een van de vrouwen, “je moet niet steeds wat moeten, ook al zijn het leuke dingen”, dus “minder verplichtingen op 1 dag”.  De tijd die vrij komt door een legere kalender wil een van de vrouwen gebruiken “om meer activiteiten met de partner te ondernemen”.
“Het kan helend werken op stress” is een van de argumenten voor een legere kalender, maar er is ook vrees voor verveling: “het kan te rustig zijn, zodat je inslaapt”. In de meeste gevallen gaat het bij de vrouwen vooral om tijd te nemen voor zichzelf.

Hannie Stork, onderwijs surveillant en lid van Vrouwen van Nu laat weten, “Er is nu meer ruimte om 'out of the box' te denken en veranderingen te brengen waar dat kan en waar het nodig is. Nu is het moment!” Hannie vertelt ook dat zij in deze periode meer bezinning ervaart op wat zij deed en op wat zij in de toekomst wil gaan doen. De rust brengt volgens haar ook meer verveling met zich mee en zij geeft dan ook aan wel terug te verlangen naar haar werk en vrijwilligersactiviteiten van voor corona.

Of de positieve veranderingen werkelijk vast te houden zijn, kan worden betwijfeld, Of zoals een van de vrouwen stelde: “De gedwongen rust in het leven was fijn, maar nu de wereld weer in beweging komt, is die niet vast te houden”.

Lees hier meer over de campagne #Zij maakt het verschil.