Vrouwen van Nu aanwezig tijdens ACWW European Area Conference

Van 4 tot en met 8 september 2017 vond de ACWW European Area Conference plaats in Tirgu Mures in Roemenië. Vrouwen van Nu vertegenwoordiger Jeanne van Poppel nam deel aan de conferentie en deed verslag.  Hieronder lees je haar verslag van de European Area Conference.

4 september: aankomst in Tirgu Mures
In kleine groepjes komen de ACWW conferentie deelnemers aan. Er zijn er al die een dag eerder op bezoek brachten aan een dorpje in de omgeving van Sibiu. Een groepje uit Schotland maakten na hun bezoek aan Boedapest een 13-urige treinreis naar Tirgu Mures. In het vliegtuig naar Cluj- Napoca sprak ik Jeanet uit Manchester (Engeland). Zij gaat de komende twee weken trainingen geven aan jonge vrouwen die textiele stoffen maken voor meubelonderdelen. De fabriek in Manchester waarbij Jeanet werkt besteed dit in Roemenië uit. Jeanet werkt al vanaf haar 16e jaar in de textiel , eerst als naaister, later ook in designwerk. Ze hoopt nog 3 jaar tot aan haar pensioen dit werk te kunnen doen. Dan is ze 66 jaar.

In het begin van de avond is er voor de ACWW deelnemers een gezamenlijke maaltijd. Aan tafel vertelt Susan uit Engeland dat ze bezig is met een tekst voor een resolutie over textiel. Verena Niederhofer van de SUDTIROLER BAUERINNEN, die helaas niet aanwezig kon zijn, zoekt namelijk hulp bij het schrijven daarvan. Het plan aan onze tafel is om te kijken hoe we een tekst hierover naar voren kunnen brengen. 

5 september:
De ACWW conferentie opende in een bijzonder historisch gebouw het Palace of Culture in Tirgu Mures. Afrodite Roman van de Roemeense organisatie Woman of the third Millenium opende de conferentie. Vrouwenorganisaties brachten warme groeten over en wensten elkaar een succesvolle conferentie  toe. Ruth Shanks, de ACWW-wereldpresident , bracht ons o.a. op de hoogte van de verhuizing van het kantoor in London naar een grotere en toch goedkopere vergaderruimte.

Drie resoluties zijn vandaag door de ACWW Eurpean Area aangenomen. Dat is belangrijk nieuws. De resolutie over "Migrant Women with residence status", van Passage en ondersteund door Vrouwen van Nu. 

Maar ook de resolutie over "Registratie of old landfills" en "Domenstic Violence"" van de Noorse vrouwenorganisatie , Norges Kvinne- og familieforbund. En we hadden een urgent resolutie over textiel . Morgen gaan we hier over discussiëren. 

Hierbij gaan de resoluties:

  • Migranten Vrouwen met een verblijfsstatus.   ACWW vraagt haar lidorganisaties en overheden om migranten vrouwen te ondersteunen met een verblijfstatus die deelnemen aan hun nieuwe samenlevingen door aandacht te vragen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.
  • Huiselijk geweld
     ACWW en haar lidorganisaties vragen hun regeringen van alle landen om strategieën te ontwikkelen om huiselijk geweld te voorkomen.
  • Registratie van oude stortplaatsen
    ACWW en haar lidnorganisaties regeringen  moedigen het registreren van van oude stortplaatsen aan. Het register moet de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen detecteren (indien bekend) en het risico op toekomstige lekkage. Daarnaast vragen wij elk land om een strategie te ontwikkelen voor de revalidatie van deze plekken.

6 september:
De resolutie over "Unaccompanied underage refugees in Europe" is vandaag aangenomen. Elisabeth Rusdal, president van de Norges Kvinne- og famlieforbund, presenteerde deze resolutie. Als seconder haalde ik enkele ervaringen uit de voorbereiding van het symposium op 2 oktober a.s. aan. De flyer en programma kon ik later na het behandelen  van het verslag  van de ACWW- UN-commissie uitgebreider toelichten. Reacties? Christine uit Noorwegen en Margaret uit Schotland denken er over na om misschien wel te komen. 

De resolutie over textiel werd niet behandeld omdat bij de stemming over of deze urgent was er geen 2/3 meerderheid gehaald werd.

Dr. Miljana Grbic, hoofd van het WHO bureau in Roemenië, ging in haar keynote in op het werk van de World Health Organisation (WHO), de relatie met SDG-goals en wat specifieker op mental health en illness. Vrouwen reageerden daarop met vragen of vertelden over een speciaal project in hun land.

Ik nam deze dag ook deel aan de tweede workshop Health Promotion, dit was een vervolg op de workshop van gisteren. Lijkt een interessante methode voor hoe je het gesprek in kleine groepen aan kunt gaan over bijvoorbeeld gezondheid in je eigen omgeving en op welke punten je actie zou willen ondernemen. 

Jeanne van Poppel

Zie voor meer informatie de website van ACWW, de Facebookpagina van ACWW of hun Twitter-account