Voorjaarsspeech 2022 Vrouwen van Nu: De kunst van bewegen

 

Voorjaarsspeech 2022 Vrouwen van Nu: De kunst van bewegen

 

“Het licht blijft altijd schijnen/ Als je maar de moed hebt het te zien/ Als je maar de moed hebt het te zijn.”

 

Bewegen doen we allemaal. We bewegen letterlijk door te wandelen, te fietsen, te dansen en te sporten in de sportschool. Dat laatste werd ons de afgelopen tijd knap moeilijk gemaakt door een hardnekkig virus met de naam corona, letterlijke betekenis krans of kroon.

Zoek je het woord corona op in van Dale dan lees je twee betekenissen:

  1. Bepaalde besmettelijke ziekte met griepachtige verschijnselen veroorzaakt door een virus dat in 2019 voor het eerst werd aangetroffen in China.
  2. De buitenste atmosfeer van de zon die als een lichtkrans waarneembaar is bij een zonsverduistering. 

Die eerste betekenis is ons inmiddels wel duidelijk. Veel mensen werden ernstig ziek en we gingen van lockdown naar avondklok en weer terug. We droegen, en dragen, massaal mondkapjes en misschien wel het ergste: we moesten afstand houden, konden elkaar niet ontmoeten.

Als er iets duidelijk is over onze vereniging Vrouwen van Nu is dat we elkaar ontmoeten het belangrijkste vinden van het vereniging zijn. We lezen het terug in de gehouden enquête over de toekomst van Vrouwen van Nu. 85,6% van de vrouwen die onze vragenlijst invulden gaven aan dat elkaar ontmoeten binnen de afdeling het belangrijkst voor hen is. En juist dat was de afgelopen twee jaar nauwelijks mogelijk. Dat gaf ongetwijfeld meer eenzaamheid en somberheid. We zijn nu eenmaal sociale wezens. Maar tegelijkertijd lieten we zien dat we ons kunnen aanpassen en bewegen in die zin dat we elkaar digitaal gingen ontmoeten. Door middel van Zoom trainingen leerden we vergaderen via de computer. Ik geef toe, het haalt het niet bij echte, fysieke ontmoetingen maar toch. We werden creatief om ondanks alles met elkaar in contact te blijven.

En dat brengt mij bij de tweede betekenis van het woord corona.  Een lichtpuntje ondanks het donker. Sterker nog, een lichtkrans die je alleen maar kunt zien bij duisternis. Dat geeft hoop en ook daarvan hebben we voorbeelden gezien de afgelopen tijd. We gingen ons dagelijks leven anders inrichten en probeerden lichtpuntjes te vinden: een wandeling buiten op anderhalve meter, zelf creatief worden, gelukkig toch ons 90-jarig bestaan vieren toen het net weer even mocht en kon. En wat een feest was het. Ik denk met heel veel plezier terug aan die dag met zoveel blije vrouwen, mooie optredens en de aanwezigheid van onze beschermvrouwe prinses Beatrix.

Terwijl ik dit schrijf zijn we net weer uit lockdown. We kunnen, binnen bepaalde regels, winkels, horeca, concertzalen en bioscopen bezoeken. We mogen weer naar de sportschool, we komen weer in beweging en we gaan elkaar weer zien en zullen dat des te meer waarderen. Onze vereniging komt ook weer op gang. Een vereniging van vrouwen die oog hebben voor elkaar maar ook voor hun omgeving en de rest van de wereld. Met mooie projecten zoals het Voedselplatform en Plastic en Ik.

Onze vereniging heeft toekomst, daar ben ik van overtuigd. Maar we moeten wel in beweging komen en veranderen. Met de uitkomst van de enquête in de hand gaan we nieuwe, andere wegen bewandelen. En we vragen ons niet alleen maar af wat Vrouwen van Nu voor ons kan betekenen maar wat wij zelf kunnen betekenen voor de vereniging. Laten zien dat wij de kunst van bewegen zowel letterlijk als figuurlijk in praktijk willen brengen de komende jaren.

Onze oud- (interim) voorzitter Els Eradus is de bedenkster van ons jaarthema: De kunst van bewegen. Zij liet zich inspireren door de spoken-word voordracht tijdens de 4 mei bijeenkomst op de dam. En jullie herinneren je vast nog wel Amanda Gorman bij de inauguratie van Joe Biden. Ik citeer haar woorden:

“We richten onze blik niet op wat ons scheidt maar op wat voor ons ligt…. We keren niet terug naar wat was maar lopen de toekomst tegemoet”

Juni 2022, Reineke van Wouwe

Voorzitter Landelijk Bestuur

 

(De gebruikte citaten zijn vertaalde zinnen uit de voordracht ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman uitgesproken tijdens de inauguratie van de Amerikaanse President Joe Biden in januari 2021)