Prinsessendag 2020: Zij maakt het verschil

Zij maakt het verschil

Cruciale beroepen en een goede werk/zorgverdeling: van tijdelijke waardering naar duurzaam beleid

In aanloop naar Prinsjesdag organiseert het Vrouwenpodium - een samenwerkingsverband van meer dan 80 vrouwenorganisaties - haar inmiddels traditionele PRINSESSENDAG in september. Insteek van deze middag is agendering van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt van de toekomst, en de formulering van concrete aanbevelingen voor beleidsmakers.

Het is dit jaar een bijzonder jaar en ook een bijzondere Prinsessendag in Nieuwspoort met als thema dit jaar: Cruciale beroepen en een goede werk/zorgverdeling: van tijdelijke waardering naar duurzaam beleid.

2020 is een bijzonder jaar. In de eerste plaats voor mensen die werkzaam zijn in de cruciale beroepen. Cruciale beroepen in de zorg, het onderwijs en de schoonmaakbranche blijken onmisbaarder dan ooit. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in die beroepen. Vooral in de lagere loonschalen, soms met flexcontracten en zzp-aanstellingen. Avond-, nacht- en weekenddiensten leveren spanning op in de werk/zorg-balans. De waardering die de afgelopen maanden klonk vanuit de samenleving is mooi, maar hoe houden we de positieve effecten uit de coronaperiode vast en vertalen we dit naar beleid? Hoe gaan we van tijdelijke waardering naar duurzaam beleid?
Deze vraag wordt belicht vanuit de politiek, de overheid, werkgevers, werknemers, de wetenschap en vooral vanuit vrouwen in Nederland zelf. De focus ligt op: Meer zekerheid en
betere werk/zorg-verdeling voor vrouwen in de zorg. Hierin wordt ook aandacht gevraagd voor verschuivingen in werk/zorg verdeling tijdens de coronacrisis, verruiming van verlofregelingen, betaalbare en flexibele kinderopvang, en transparantie over loonverschillen.

Vrouwenpodium heeft een prachtig programma kunnen maken. Helaas kunnen er lang niet zoveel mensen ontvangen worden in Nieuwspoort als voorgaande jaren, maar kan iedereen het wel via livestream volgen!

Praktische informatie

Datum: maandag 7 september Tijd: 14.00 – 16.30 uur Locatie: Online te volgen via livestream Nieuwspoort >> In verband met Corona kunnen er dit jaar een beperkt aantal mensen uitnodigd worden in Nieuwspoort. Het gehele programma is voor iedereen live te volgen via livestream.

Programma

Op maandag 7 september aanstaande is de 11e editie van Prinsessendag in Nieuwspoort Den Haag. Met onder meer Angela Maas, VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020, Maria van der Heiden (MVO Nederland), José van Vliet (Actiz), Marianne Verhoeven (OPZIJ), Margreet Drijvers (PZO), Kitty Jong (FNV), Ruben Fukkink (hoogleraar Kinderopvang), Mara Yerkes (UU), Liesbeth Hoogendijk (MantelzorgNL), Nenita La Rose (Nederlandse Vrouwen Raad) en Ody Neisingh (WOMEN Inc), en natuurlijk vertegenwoordigers uit politiek Den Haag en vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties. Dagvoorzitter: Hasna El Maroudi 2020

Organisatie: Vrouwenpodium, samenwerkingsverband van FNV en vrouwenorganisaties