Podcasts luisteren

Vrijwel iedereen is bekend met een streamingsdienst: Netflix, Disney+ en NPO start plus om er maar enkele
te noemen. Bij de streamingsdienst kun je films, programma’s en series bekijken op de tijd die jou het beste uitkomt. Een podcast is daarmee te vergelijken, alleen gaat het bij de podcast om audiobestanden, je kunt er alleen naar luisteren. Een podcast kun je beluisteren met een tablet, smartphone of computer waar en wanneer jij het wilt. En met een koptelefoon, of oortjes val je niemand anders lastig. Net zoals bij de streamingsdiensten is er een enorme keuze aan podcasts: sport, techniek, humor, wetenschap, politiek, spanning. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast over gemaakt. Vrijwel alle podcasts bestaan uit series, elke week of om de paar dagen verschijnt een nieuwe aflevering. Heel belangrijk: de meeste zijn gratis.

Om in de stemming te komen stel ik voor om met je tablet, smartphone of computer eens een podcast te
beluisteren. Uiteraard moet je een internetverbinding hebben. Bij je zoekprogramma (Google, Safari, Firefox of welke programma je ook hebt) tik je in: ‘de plantage van onze voorouders aflevering 1’. Klik daarop en luister naar een verhaal waarin twee vrouwen hun gezamenlijke verleden onderzoeken, de ene als lid van een familie die een aandeel had in een Surinaamse plantage, de andere als nazaat van mensen die daar werden gedwongen tot slavenarbeid.

Een andere manier om een podcast te vinden is via een soort bibliotheek op internet zoals www.nporadio1.nl/podcasts. Je ziet dan een hele lijst. Scrol naar beneden tot je iets ziet wat leuk of interessant lijkt en klik dat aan.
Bijvoorbeeld ‘de brand in het landhuis’ of ‘Bob’.
Je kunt de podcast downloaden want stel je voor: je zit op de hei of in een ruimte waar toevallig net geen
internet is. Dan heb je dus pech.

Met dank aan NVVH vrouwennetwerk

Marian Verstappen - Naus

afkomstig uit NVVH Ledenbrief • 3 • september 2020

Meer informatie over de NVVH vind je hier.