Mooie initiatieven binnen en buiten Vrouwen van Nu

Laat je in deze tijd inspireren - tips en activiteiten

Het coronoavirus houdt ons allemaal bezig en het dagelijks leven is niet meer hetzelfde.

Tegelijkertijd prikkelt deze bijzondere tijd ook bij veel mensen hun creativiteit, saamhorigheid en hulpbereidheid.

Naar aanleiding van mooie initiatieven die binnen en buiten Vrouwen van Nu zijn opgezet en voor interessant zijn voor vrouwen van nu, inspireren wij jullie graag met onderstaande voorbeelden:

Week tegen Eenzaamheid

Kom erbij! In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal. Want eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. De Week tegen Eenzaamheid 2020 is van 1 t/m 8 oktober. Lees hier meer over de Week tegen Eenzaamheid.

Vrouwen van Nu: digitale culturele agenda

In de periode september t/m december 2020 stelt Vrouwen van Nu een digitale culturele najaarsagenda op. Op deze manier wil Vrouwen van Nu de culturele sector steunen en leden van Vrouwen van Nu een mooi programma aanbieden waar zij gedurende de koudere maanden in coronatijd van kunnen genieten. De culturele agenda bestaat uit een programma van films, digitale tentoonstellingen, documentaires en online theatervoorstellingen.

Iedere laatste donderdag van de maand kunnen leden van Vrouwen van Nu gedurende twee weken, thuis, een Cineart film bekijken en wordt er iedere maand aan film aangeboden gemaakt door een vrouwelijke regisseur. Lees hier meer over de culturele agenda.

Podcasts luisteren

Vrijwel iedereen is bekend met een streamingsdienst: Netflix, Disney+ en NPO start plus om er maar enkele
te noemen. Bij de streamingsdienst kun je films, programma’s en series bekijken op de tijd die jou het beste uitkomt. Een podcast is daarmee te vergelijken, alleen gaat het bij de podcast om audiobestanden, je kunt er alleen naar luisteren. Een podcast kun je beluisteren met een tablet, smartphone of computer waar en wanneer jij het wilt. En met een koptelefoon, of oortjes val je niemand anders lastig. Net zoals bij de streamingsdiensten is er een enorme keuze aan podcasts: sport, techniek, humor, wetenschap, politiek, spanning. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast over gemaakt. Vrijwel alle podcasts bestaan uit series, elke week of om de paar dagen verschijnt een nieuwe aflevering. Heel belangrijk: de meeste zijn gratis. Lees hier meer over het beluisteren van podcasts.

Remedica donorwet

Remedica mag tot en met december 2020 een gratis voorlichting geven over de nieuwe donorwet namens het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.

In de voorlichting wordt  precies uitgelegd wat deze wet inhoudt, welke stappen eventueel genomen moeten worden, wat donor zijn exact betekent en wat leden moeten als zij geen donor willen zijn. Op deze en andere vragen geven wij antwoord.

Remedica zal in september met alle verenigingen telefonisch contact opnemen om deze lezingen zo veel mogelijk in te plannen.

In 2020 te boeken: de lezing over de nieuwe donorwet. Er kan hierover gemaild worden, maar maar Remedica neemt in september ook telefonisch contact op met de afdelingen. Overweeg een extra ochtend, middag of avond, danwel een combinatie met een andere activiteit.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met : Remedica op telefoonnummer: 040-2621188 of per mail: info@remedica.nl

Fietsroutes rond Oud Holland

Fietsen rond Oud Holland voert je als fietser mee door de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Met beelden van nu en vroeger wordt je als fietsers meegenomen naar vijftig of meer dan honderd jaar geleden, toen het ontdekken van Nederland nog op gang moest komen. Trek er op uit en lees hier meer over de fietsroutes.

Speel de Vrouwen van Nu Quiz online via Zoom of Skype! De Vrouwen van Nu Quiz is nu ook online via Zoom of Skype te spelen met anderen. Iemand kan de vragen bijvoorbeeld stellen en anderen noteren de antwoorden of de vragen kunnen als vragenlijst in Zoom ingevuld worden zodat anderen de vragen kunnen invullen.

Idee van provincie Noord-Holland

Rabobank Coöperatief Fonds
De Rabobank ziet dat diverse verenigingen en stichtingen lokale hartverwarmende initiatieven opstarten, die bijdragen aan de lokale leefomgeving. Speciaal voor dit soort initiatieven, die gerelateerd zijn aan het Coronavirus, hebben zij eenmalig het Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven opgericht. Heb jij een goed idee voor een mooi initiatief en heb je hiervoor een financiele ondersteuning nodig? Dien hier een aanvraag in bij de Rabobank!

Kom in beweging met Remedia

Normaal gesproken biedt Remedica interactieve lezingen, maar is dat door de Coronacrisis nu al enige tijd niet mogelijk.Om toch iets te kunnen betekenen hebben zij een deel van hun programma "Kom in beweging" opgenomen op video dat je gemakkelijk thuis kan doen. Lees hier meer over het programma 'Kom in beweging'.

CORONA – en nu? Stel samen een boekwerk samen!

Nu wij allen aan huis gebonden zijn, sluipt de eenzaamheid vaak binnen. Bij Vrouwen van Nu kan je contact houden met elkaar door te mailen, te appen of te bellen, maar er is ook een leuke manier om een verloren gevoel om te zetten in iets positiefs.

Samen op creatieve wijze bezig gaan en een eigen boekwerkje samenstellen! Lees hier verder.

Gratis Workshop: Klein geluk voor de mantelzorger

Maria Grijpma en Inge Jager schreven een prachtig en origineel boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’. Maria en Inge besloten na een enthousiaste reactie van de winactiewinnaar (afdeling Zeewolde), dat zij hun workshop graag met nog meer van onze leden wilden delen. Op donderdag 30 april om 14.00 uur gaven zij daarom deze (gratis) workshop online. Lees hier meer over de workshop.

Poster als bedankje of als hulpvraag en -aanbod

Een van de initiatieven die we ontvingen is van provincie Noord-Brabant. Zij stellen voor om posters op je raam aan de straatkant te hangen. Dat kunnen er verschillende zijn: een poster waarmee je laat zien dat Vrouwen van Nu trots en dankbaar is voor iedereen in Nederland die zo hard werkt om Nederland nu draaiende te houden; een poster waarmee je diezelfde boodschap laat zien, in combinatie met een hulpvraag van jouzelf voor je buren; en een poster waarmee je diezelfde boodschap laat zien, in combinatie met hulpaanbod van jouzelf aan mensen in jouw omgeving. Download hier de posters.

Tips van afdelingen:

  • stuur een mooie foto kaart en een zakje “Vergeet me Nietje” s zaad naar leden/ iemand van je afdeling
  • bezorg een bos bloemen bij leden/iemand van je afdeling
  • stuur een leuke (zelfgemaakte) kaart als opkikker naar leden/iemand van je afdeling
  • stuur een mooi gedicht aan iemand binnen je afdeling
  • bel iemand van binnen je afdeling op om te vragen hoe het met hun gaat en of ze nog iets nodig hebben
  • Spreek leden van de afdeling via Zoom (videobellen) of drink een kopje koffie/thee samen met elkaar via Zoom. (Nog niet bekend met videobellen via Zoom? Volg de training via het landelijk bureau)
  • Stuur de vrouwen van jouw afdeling een kaart met een afbeelding die iedereen kan versieren. Voorbeelden (tip van de culturele afdeling van Hummelo/Keppel/Drempt)
  • Laat een schriftje rouleren - Plaats voorin een schema met alle leden en gooi het schriftje bij degene die na jou staat in de brievenbus. je kan dit meerdere rondes doen. Tip: bel aan bij degene bij wie je het schriftje naar binnen gooit en maak op afstand een kort praatje. (tip van afdeling Alphen)