Genomineerden voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award

Op 2 maart 2018 organiseert Vrouwen van Nu het jaarlijkse Vrouwenweekevent. Tijdens het event wordt ook de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award uitgereikt. Vorig jaar werd Sanne Bolkenstein verkozen tot Vrouwen van Nu Verschilmaker 2017. Ook dit jaar zijn er verschilmakers genomineerd voor de Vrouwen van Nu Verschilmaker Award.

De door Vrouwen van Nu genomineerde verschilmakers hebben allemaal een link met het Vrouwen van Nu jaarthema Kleurrijk.

Jamila Aanzi:
Bedrijfseconoom en vrouwenvertegenwoordiger 2017 voor de VN. “Als bedrijfseconoom houd ik me bezig met nieuwe ontwikkelingen, zoals digitalisering en robotisering. Daarnaast pleit ik al jaren voor de rechten van vrouwen, onder andere als vicevoorzitter van FNV Jong". Als voormalig vrouwenvertegenwoordiger zette zij dit voort en nam zij tevens een adviserende rol in, onder andere voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nora el Abdouni
Trainer, adviseur en sociaal werker. Sinds 2010 is Nora werkzaam bij Pretty Woman. Daar biedt zij hulpverlening aan meiden en jonge vrouwen tussen de 11 en 23 jaar die te maken hebben (gehad) met grensoverschrijding op relationeel of seksueel gebied. Haar inspanning wordt gewaardeerd, daardoor is zij verkozen tot “sociaal werker van het jaar 2015-2016”. Daarnaast zet zij zich, via trainingsbureau Amana, in voor de biculturele gemeenschappen. Daar is zij ontwikkelaar en uitvoerder van sociale projecten en trainingen. Seksualiteit, identiteit, opvoeding en ouderbetrokkenheid zijn daarbij terugkerende onderwerpen.

Raja Felgata:
Journalist, regisseur, hoofdredacteur en bedenker van De Kleurrijke Top 100. Was o.a. één van de 1e Marokkaanse nieuwslezeressen op de Nederlandse tv. Schreef het boek: I love Mo, over de seksuele relatie tussen de Marokkaanse man en vrouw. In 2010 bedacht ze samen met haar partner Khalid Ouaziz De Kleurrijke Top 100, een lijst van 100 influencers en rolmodellen om op het gebied van representatie het verschil te maken. Kreeg in 2010 het Lintje voor de Democratie voor haar werk en 2015 de Aanmoedigingsprijs voor Etnische Zakenvrouw van het Jaar. Heeft vorig jaar het vrouwenplatform Next Gen Women opgezet en is strategisch (media) adviseur voor verschillende bedrijven en organisaties. “Ik geloof dat (wij) vrouwen van kleur een groot onderdeel zijn van een emancipatorisch veranderingsproces in de samenleving.”

Joke Florax:
Projectmanager Gender Landelijke Eenheid, Politie Amsterdam-Amstelland. Joke houdt zich bezig met de rol van vrouwen in (ex)conflictgebieden door o.a. trainingen/advisering te geven aan politiemensen in binnen en buitenland. Daarvoor heeft zij vluchtelingenkampen/ex-conflictengebieden bezocht in Zuid Sudan, Chios en Kosovo. Eerder was zij een jaar gestationeerd in Kabul. Daarnaast heeft zij geïnitieerd dat op 13 december 2013, de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Opstelten en P.J. Aalbersberg namens de Nationale Politie, het Nationaal Actieplan 1325 (vrouwen, vrede en veiligheid) hebben ondertekend. Gender is nu onderdeel van het takenpakket van missiegangers. Ook is Joke namens GroenLinks kandidaat raadslid voor de aankomende gemeenteraadsverkiezing.

Lucia Rijker:
Lucia Rijker is meervoudig wereldkampioene boksen en kickboksen. In haar indrukwekkende carrière is ze als bokser en kickbokser ongeslagen. Daarnaast is zij bekend van het tv-programma ‘Dream School’ waarin zij schoolverlaters opnieuw probeert te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. In haar presentaties motiveert en inspireert Lucia Rijker op energieke, creatieve en spirituele wijze en reikt zij diverse tools aan om nog beter te kunnen focussen, om te gaan met tegenslagen en doelen te bereiken.

Stem hier op jouw favoriete Verschilmaker.

Foto van links naar rechts: Jamila Aanzi, Nora el Abdouni, Raja Felgata, Joke Florax en Lucia Rijker