Genomineerde Verschilmaker 2020: Marjolein Bax

Op 6 maart 2020 vindt het Vrouwenweekevent plaats waar volgens traditie de Vrouwen van Nu Verschilmaker 2020 gekozen wordt.

Dit jaar is o.a. Marjolein Bax genomineerd voor de Verschilmakersaward 2020!

Marjolein Bax (1989) is journalist en cultuurwetenschapper. Haar eerste boek Een wrang feest verschijnt dit voorjaar bij Uitgeverij Balans. Het boek gaat over de chaotische tijd tussen 4 en 8 mei 1945. De dagen waarop het leek dat heel Nederland eindelijk officieel was bevrijd. Maar de vrede begon niet meteen. Dronken SS’ers schoten in het wilde weg om zich heen. Een verzetsstrijdster werd elders dodelijk getroffen door een kogelregen dwars door haar voordeur. Een onderduikster, die na lange jaren voor het raam naar buiten stond te kijken, werd het slachtoffer van weer een ander vuurgevecht.

Marjolein Bax begon met het onderzoek tijdens haar werk als redacteur bij NOS Evenementen. In het televisieprogramma De meidagen van 1945 werd een beeld geschetst van de situatie in Nederland rondom de bevrijding. Het was bekend dat er meerdere gevechten hadden plaatsgevonden tijdens die Bevrijdingsdagen, maar al snel bleek dat het er veel meer waren dan aanvankelijk gedacht. Marjolein en haar collega’s schrokken van het aantal en waren dikwijls geroerd door het tragische aspect van al deze gebeurtenissen.

Daarom besloot Marjolein om naast haar werk bij de NOS, verder te gaan met het onderzoek naar de slachtoffers die vielen rondom de bevrijding. Ze bezocht archieven, sprak met nabestaanden en vond veel lokale bronnen over de schietincidenten. Aan de hand van die informatie is vast te stellen dat er nog ruim tweehonderd mensen om het leven kwamen tijdens die Bevrijdingsdagen.Omdat ze het belangrijk vindt dat de verhalen over de oorlog blijven worden verteld, besloot ze een boek te schrijven. Het boek laat zien moeilijk het is om van de ene dag op de andere te stoppen met de oorlog, hoe overmoed en wraakgevoelens in botsing komen met wantrouwen, angst en paniek, en hoe snel blijdschap om kan slaan in verdriet. Het boek komt 75 jaar na de Bevrijding uit en laat zien hoe relevant onderzoek naar de oorlog nog altijd is.

Is Marjolein Bax jouw favoriete Verschilmaker 2020? Breng hier je stem uit!

Vind hier meer informatie over het Vrouwenweekevent 2020 en de andere genomineerde Verschilmakers.