Genomineerde Verschilmaker 2020: Caroline van der Plas

Op 6 maart 2020 vindt het Vrouwenweekevent plaats waar volgens traditie de Vrouwen van Nu Verschilmaker 2020 gekozen wordt.

Dit jaar is o.a. Caroline van der Plas genomineerd voor de Verschilmakersaward 2020!

In 2015 startte Caroline het sociale media-platform voor boeren en burgers: Boerburgertweet. Het idee was om hiermee verbinding te maken tussen burgers en boeren en via dit platform mensen te leren wat er gebeurt op het boerenbedrijf voordat het voedsel bij burgers op tafel komt. Nooit had ik kunnen denken dat dit zo’n succes zou worden! Inmiddels volgen ruim 12.000 mensen Boerburgertweet op Twitter en nog eens 20.000 mensen via Facebook. Wekelijks een bereik van tien- en soms zelfs honderdduizenden mensen.

Caronlien is in het dagelijks leven chefredacteur Pig Business en Pluimveeweb ben bij de grootste uitgever van agrarische vakbladen Agrio.

Op Boerburgertweet geeft zij boeren, tuinders een week de gelegenheid om via het account aan burgers te laten zien wat zij doen, hoe zij hun dieren verzorgen, hoe gewassen groeien, hoe er geoogst wordt, etc. Burgers kunnen direct vragen stellen aan de boer en krijgen meteen antwoord. Zo ontstaat er een brede dialoog. Ruim 200 boeren hebben al meegedaan voor velen was hun deelname een stimulans om zelf te blijven communiceren via hun eigen Twitter- en Facebookaccounts. Bij vele burgers is er veel meer begrip ontstaan voor boeren en de wijze van voedselproductie en meer waardering gekomen voor het voedsel van eigen bodem.

Boerburgertweet is zeker een vliegwiel geweest voor het opstarten van vele boer-burgerprojecten in Nederland en sinds de komst van Boerburgertweet, is bij diverse agrarische (belangen)organisaties meer besef ontstaan over hoe belangrijk het is om te communiceren met de maatschappij.

Caroline is daar hartstikke trots op. Niet in de laatste plaats dankzij de belangeloze medewerking van de vele boeren en tuinders die hebben meegedaan en nu zelf ook beter en vaker communiceren met de maatschappij. En ook trots omdat Boerburgertweet volledig draait op vrijwilligheid. Boerburgertweet krijgt geen subsidies en wordt niet gesponsord. Boerburgertweet draait op het principe: Samen Sterk.

Inmiddels is er ook een BoerBurgerBoek, waarin 21 verhalen van diverse boeren en tuinders zijn samengevat. Schrijver, presentator en columnist Özcan Akyol kreeg op 16 oktober 2019 het eerste exemplaar uitgereikt. Van dit boek zijn inmiddels zo’n 2.000 exemplaren verkocht. De bedoeling is dat het boek vooral terecht komt bij mensen die willen weten waar hun eten vandaan komt. Veel boeren kopen dan ook twee exemplaren van het boek: een voor henzelf en een om weg te geven aan iemand die geen boer is.

Caroline durft te stellen dat het idee om Boerburgertweet te beginnen zeker verschil heeft uitgemaakt in de communicatie, wederzijds begrip en draagvlak voor en tussen boeren en burgers. Dit heeft een positief effect gehad op de bewustwording van ons voedsel en de steun voor boeren in de strijd om hun bestaansrecht. Ik zeg: Boerburgertweet was een gouden greep.

Is Caroline van der Plas jouw favoriete Verschilmaker 2020? Breng hier je stem uit!

Vind hier meer informatie over het Vrouwenweekevent 2020 en de andere genomineerde Verschilmakers.