Genomineerde Verschilmaker 2020: Annejet van der Zijl

Op 6 maart 2020 vindt het Vrouwenweekevent plaats waar volgens traditie de Vrouwen van Nu Verschilmaker 2020 gekozen wordt.

Dit jaar is o.a. Annejet van der Zijl genomineerd voor de Verschilmakersaward 2020!

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zes non-fictieboeken en (samen met Jo Simons) één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2020 schrijft Annejet het Boekenweekgeschenk.

Annejet studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Daarna werkte ze een aantal jaren in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggeefster. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht.

Annejet is een van de meestgelezen schrijvers in Nederland van dit moment. Haar bestsellers Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaans prinses worden ook door jongeren zeer goed gelezen, zoals duidelijk wordt uit de Top 10 meestgelezen boeken onder examenkandidaten havo/vwo (Stichting Lezen: De praktijk van de leeslijst)

Op www.boekenweek.nl zegt Annejet van der Zijl: ‘Ik ben heel blij dat ik het Boekenweekgeschenk 2020 mag schrijven. Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er inmiddels voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken. Daarbij heb ik natuurlijk zin in de feestweek zelf. Sinds ik boeken maak ben ik al zoveel lieve collega’s, boekenvakkers en enthousiaste lezers tegengekomen – ik hoop ze tijdens de Boekenweek allemaal om me heen te hebben.’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘Annejet van der Zijl kan als geen ander historische figuren op een spannende manier opnieuw tot leven brengen. Haar boeken geven een unieke inkijk in andere tijden en werelden en zetten zo een diverse groep lezers aan het denken. Wij zijn heel benieuwd naar het verhaal dat Van der Zijl voor het Boekenweekgeschenk zal schrijven en we zijn ervan overtuigd dat we hiermee nóg meer mensen aan het lezen kunnen krijgen!’

(bron: CPNB persbericht)

Is Annejet van der Zijl jouw favoriete Verschilmaker 2020? Breng hier je stem uit!

Vind hier meer informatie over het Vrouwenweekevent 2020 en de andere genomineerde Verschilmakers.