Blog voorzitter Margreet Oostenbrink: Next stop Kathmandu

Ben je weleens in Nepal geweest ?

Terwijl ik dit schrijf heb ik mijn reis nog voor de boeg. Naar Kathmandu. Alleen de naam al spreekt tot de verbeelding en zie ik de talloze kleurrijke vlaggetjes tegen het wit van de bergen en de intens blauwe lucht voor me. Toepasselijk voor ons thema dit jaar, kleurrijk. Ik heb geen idee of ik die vlaggetjes zelf echt ga zien en in hoeverre ik de majesteuze bergen in ga. Ik ga tenslotte niet op reis, maar op missie. Ik word namens Agriterra ingezet als Agripooler/expert Dat betekent dat ik vanuit Kathmandu doorreis naar het binnenland  naar de coöperatie Dumarwana in het district Bara. Ik ga hen helpen met het opzetten van hun HRorganisatie, ondermeer door trainingen over HRM maar ook feedback geven en motiveren van medewerkers. De coöperatie waar ik naar toe ga heeft bijna 95% vrouwelijke leden. Hoe toepasselijk om als Vrouw van Nu straks daar te zijn.

Mooi werk om te doen, delen van dat wat je kunt en bijdragen aan groei en mogelijkheden voor de mensen daar. En met een hoofd vol mooie nieuwe indrukken weer naar huis komen. Rijkdom vind ik het. Met ook best een beetje gezonde spanning. Immers alleen reizen, met mensen werken die je nog niet kent, wiens taal je niet spreekt en hopen dat je er toch echt verschil kunt maken.

Als Vrouwen van Nu zijn we founding mother van Agriterra samen met onder meer LTO Nederland. Inmiddels bestaat deze organisatie 20 jaar.

Einde van het jaar hebben we als landelijk bestuur een dag doorgebracht met de Vrouwen van Nu die ons vertegenwoordigen op een aantal belangrijke thema’s, waaronder Women for Water Partnership (WfWP), Associated Country Women of the World (ACWW), het Kennisnetwerk Textiel en ook Agriterra. Het was goed om met elkaar de thema’s en wat daar speelt te delen en vooral ook te constateren dat dit onderwerpen zijn waar we in onze vereniging dus met jou en jullie veel meer betekenis aan kunnen geven.

Met regelmatig artikelen of informatie en ook wellicht een werkpakket voor de afdelingen en provincies willen we zorgen dat deze onderwerpen meer onder de aandacht komen.

Voor Agriterra willen we onze samenwerking met hen vooral verder te verdiepen. Wij hebben een vereniging met veel energieke en kwalitatief sterke vrouwen, en wat te denken van de dochters en schoondochters of de buurvrouwen? Het is reuze interessant voor vrouwen die hun kennis en vakvrouwschap graag ook breder inzetten om Agripooler te zijn. Kortom een win-win lijkt het, voor ons om meer inhoud te geven aan Vrouw van Nu zijn, voor Agriterra door het aantal vrouwelijke agripoolers te vergroten en voor de coöperaties, dat spreekt voor zich.

Nieuwsgierig?

Er is in mijn optiek een veelheid van onderwerpen waarin wij, jij, vanuit onze vereniging wezenlijk kunnen bijdragen.

Ik deel binnenkort graag mijn ervaringen met jullie over Nepal in vast kleurrijke beelden. Nu eerst Vrouw van Nu op een missie, next stop Kathmandu.