Aangepaste maatregelen ivm coronavirus

Vanaf zaterdag 25 september gelden er nieuwe coronamaatregelen 

Onderstaand een samenvatting van de nieuwe coronamaatregelen. Voor een directe link naar de website van de Rijksoverheid, klik je hier. Voor een compact overzicht van de nieuwe maatregelen, klik je hier.

Samenvatting: van de coronaaanpassingen per zaterdag 25 september a.s.  Er zijn genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen. 1,5 meter afstand houden is per 25 september niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals de horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.
Hier heb je vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs (ctb) nodig:
Horeca, zoals cafés, restaurants en sportkantines
Open tussen 6.00 uur ’s ochtends en 0.00 uur ’s avonds / Geen maximaal aantal bezoekers /Het coronatoegangsbewijs is niet nodig op terrassen en bij afhalen.
Evenementen, zoals festivals, feesten en professionele sportwedstrijden
Buiten: geen maximaal aantal bezoekers / Binnen met vaste zitplaats: geen maximaal aantal bezoekers / Binnen zonder vaste zitplaats: maximaal 75% van de reguliere capaciteit. Toegestaan tot 0.00 uur.
Kunst en cultuur, zoals poppodia, theaters en bioscopen
Geen maximaal aantal bezoekers.
Mondkapjesplicht In het openbaar vervoer/ In het professioneel personenvervoer /Op aangewezen plekken op vliegvelden en in vliegtuigen.
Thuiswerkadvies Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
Algemene maatregelen horeca geldig vanaf 25 september 2021 Het is niet verplicht 1,5 meter afstand te houden. / Alle bezoekers van een eet -en drinkgelegenheid moeten vanaf 13 jaar verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Vanaf 14 jaar moeten bezoekers naast het coronatoegangsbewijs ook een identiteitsbewijs laten zien. / Dit geldt ook voor eet- en drinkgelegenheden die onderdeel zijn van een locatie waar coronatoegangsbewijs niet verplicht is. Zoals een koffiebar in een winkel, hotels en sportverenigingen. / Registratie en een gezondheidscheck is verplicht. / Er geldt geen maximaal aantal bezoekers. / Horecalocaties kunnen open tussen 6.00 uur ’s ochtends en 0.00 uur ’s nachts. Voor afhalen en laten bezorgen gelden wel de reguliere openingstijden. / Entertainment, zoals live muziek, is toegestaan.
Geen coronatoegangsbewijs Er is geen coronatoegangsbewijs nodig op het terras bij eet- en drinkgelegenheden. Of bij afhalen van eten en drinken.
Specifieke regels horeca:
Wat zijn de ctb-regels wanneer er een horecafunctie in bijvoorbeeld een winkel, bibliotheek of hotel zit?
Het uitgangspunt is dat ctb alleen kan worden gevraagd als dit volgens de wet op grond van locatie mogelijk is of het een evenement betreft. / Voor toegang tot een winkel, bibliotheek of hotel geldt geen ctb-plicht, maar voor eet- en drinkgelegenheden wel. / Dus alleen voor toegang tot de horecafunctie op deze locaties moet het ctb gecontroleerd worden. / Hierbij kan dus niet voor toegang tot de gehele bibliotheek of winkel het ctb worden gevraagd.
Wat zijn de ctb-regels wanneer een horecafunctie wordt gecombineerd met een activiteit die niet ctb-plichtig is (bijvoorbeeld bowlen)?
Om toegang te krijgen tot de horecafunctie is het ctb verplicht. / Als de locatie ctb voorschrijft, terwijl activiteit wordt uitgezonderd krijgt de locatie voorrang. /Dit betekent het volgende: als bowlen gecombineerd wordt met een drankje er een ctb-plicht voor de gehele activiteit geldt. Wordt er gebowld zonder drankje? Dan geldt de ctb-plicht niet.
Specifieke regels evenementen:
Wanneer geldt de bezoekersnorm van 75% van de reguliere capaciteit?

Wanneer er sprake is van een evenement binnen (bijvoorbeeld op een evenementenlocatie, in horeca en in buurthuizen), waarbij (een deel) van de bezoekers geen vaste zitplaats heeft.
Zijn buurt- en wijkcentra altijd uitgezonderd van de verplichting om een CTB te gebruiken?
Nee, alleen wanneer het de reguliere exploitatie betreft. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de horecafunctie of er sprake is van een evenement, dan dient er gebruik gemaakt te worden van ctb’s en gelden eventueel de aanvullende bezoekersnormen voor evenementen binnen (maximaal 75% van de reguliere capaciteit).
Zijn open evenementen (zoals een dorpsfeest) ctb-plichtig?
Ja, de organisator moet in samenspraak met de gemeente er zorg voor dragen dat er alleen publiek wordt toegelaten waarvan het ctb is gecontroleerd.
Bij locaties met een open karakter, zoals de intocht van Sinterklaas, zorgen organisatoren en gemeenten samen voor adequate toepassing van de verplichting voor een coronatoegangsbewijs.
Welke regels gelden als een deel van de bezoekers/gasten van het evenement geplaceerd en een deel ongeplaceerd is?
In dat geval gelden de regels voor ongeplaceerde evenementen. /De norm van 75% geldt dan voor de gehele capaciteit zowel geplaceerd als ongeplaceerd.
 

Blijf gezond en in aandacht voor elkaar.