Interview met de winnaar van de kleurrijke wedstrijd

Ans Nout is de winnaar van de allereerste wedstrijd, uitgeschreven door het Kennisnetwerk Textiel van Vrouwen van Nu. Ans heeft het thema Kleurrijk verbeeld in een naaldschilder portret van een ijsvogel. De ijsvogel zit op een tak boven een stroompje en onder hem staat een pol lisdodde. Een enkele gele lis staat hoog boven het water. Bloeiende knotwilgen staan aan de zoom van het water in de verte. Een regenboog straalt in de lucht.

Een kleurrijk, zomers plaatje waar heel veel bezoekers van de Vrouwen van Nu beurs in Etten-Leur op gestemd hebben. Want dat was het uitgangspunt. Het publiek jureert.

Ans is niet aanwezig als de prijsuitreiking plaats vindt, dus de volgende dag wordt ze gebeld door Ietje. 
Eerst krijgt Ietje Ben Nout aan de lijn, want Ans doet juist boodschappen in het dorp.
Dus vertelt Ietje aan Ben het goede nieuws.

Ietje: Reuze leuk voor haar dat ze gewonnen heeft.
Ben: Nou en of, wat mooi! Iedereen denkt altijd dat ze hele dagen zit te borduren maar dat is niet zo. Ze borduurt alleen maar 's avonds een paar uur.
Ietje: ik wil haar ook een paar vragen stellen over het maakproces, zeg haar dat maar.

Dik een uur later belt Ans.

Ietje: Van harte gefeliciteerd!
Ans: Dank je wel, ik vind het heel fijn. Ben vertelde, toen ik thuis kwam, het nieuws. Ik moest even stevig gaan zitten, zei hij en daarna jou bellen.

Ietje: Kun je vertellen hoe je het werk bedenkt en opzet?
Ans: Ik had voor het thema kleurrijk al een ijsvogel in m'n hoofd. De mooie, kleurige vogel past volgens mij precies in het thema. Ik zoek een afbeelding van zo'n vogel en teken die op de ondergrond. Voor de ondergrond neem ik meestal een mooie gordijnstof.

De ijsvogel zit op een boomtak, ik ben dol op bomen en borduur ze ook graag. Dan ga ik kleurtje uitzoeken. Ben vond dat ik een regenboog erbij moest tekenen dat heb ik gedaan en toen stond de compositie van de vogel, de tak en de regenboog dus getekend op de stof. Ik teken met een heel dunne, speciale stift.

Dan span ik de stof in het borduurraam en ga op zoek naar kleurtje om te gebruiken. ik gebruik 1 draadje DMC of naaigaren al naar gelang de kleur die ik nodig heb. Ik heb een heleboel garen, vooral gekregen van mensen die het anders wegdoen.

Ietje: Hoe krijg je de diepte in je werk?
Ans: Tijdens het borduren bedenk ik dat er nog een boom bij moet of gras of water. In dit geval moest de gele lis er nog bij.  Die heb ik in één avond erop gezet. Het ging zo lekker. De gele kleur, van heel licht tot het donkere hartje bouw ik op met steekjes, iedere keer een paar met een iets donkerder tint ertussen.

Ietje : Hoelang heb je over dit schilderij gedaan.
Ans: Het borduren bedoel je? Ongeveer een maand. Maar het proces voorafgaand aan het borduren duurt veel langer.
Het onderwerp bedenken, de compositie, de kleuren uitzoeken, dat kan wel een paar maanden in beslag nemen. Soms kan ik de slaap niet vatten, lig bijv. te piekeren over welke kleur er nog bij moet, dan ga ik eruit en zoek het ontbrekende kleurtje op en val dan opgelucht direct in slaap.
Ik vraag ook vaak of Ben er even naar kijkt, hij heeft in de loop der jaren aardig goed kijk gekregen op het borduren.

Ietje: Je hebt het werk ook netjes afgewerkt, hoe heb je dat gedaan?
Ans: Als het borduren klaar is, is het nog niet af, dan is het nog een kale boel. Dan zoek ik bijpassende stof en karton. Het karton bekleed ik met de stof voor de achterkant, en de voorkant vouw ik ook om karton zodat twee lagen karton de stevigheid geven. De kleur van de stof heb ik gezocht bij de veren van de ijsvogel.

 

Ietje: Nu moet ik je nog vertellen wat de prijs is. Je mag een hele dag naar Judy Cerfontaine. Judy heeft een bedrijf, Dierbaar goed, waar ze bijv. dierbare kleding die al veel gedragen is oppimpt, zodat het weer leuk is om aan te trekken. Ze geeft workshops. Het is in Arnhem.
Ans: O, dat is geen bezwaar, wat leuk! Ik, en Ben ook, ben geboren in de buurt van Arnhem en daar woont nog veel familie.
Ietje: Dan nog wat. Je krijgt ook de estafettebokaal. De doorgeefbokaal. Je mag het een jaar houden en dan moet je het weer doorgeven, maar in de tussentijd moet je er ook iets aan toevoegen.
Een breister kan er een klein sokje aanhangen, een viltster kan een klein hartje maken en dat bevestigen, al naar gelang het jaarthema.
Ans: O maar dan weet ik al wat. Ik kan Stumpwerk maken zodat het borduurwerk in 3D wordt. Leuk, daar kan ik nog even over nadenken.
Ietje: En, als het lukt, wil je dan de bokaal volgend jaar uitreiken aan de winnares van de wedstrijd met thema: Dromen..!
Ans : Prima.