Recepten: Een kijkje in de keuken van de diëtist

CUP-CAKES MET BANAAN EN WORTEL

Ingrediënten:
2 bananen ( zijn ze klein gebruik er dan 3)
150 gr winterpeen
2 middelgrote eieren
130 gram ongezouten walnoten (uit eigentuin dan eerst de walnoot roosteren in de oven, de smaak wordt dan wat voller)
120 gram Rietsuiker ( mag ook andere suiker of kokospalmsuiker)
150 gr volkorenmeel
2 tl bakpoeder
1,5 el kaneel

Muffinvorm met 12 holtes, of 12 papieren cup-cake vormpjes,
Kleine cup-cake vormpje kan ook (35 st)Bereiding:

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de bananen en prak ze met een vork fijn. Schil de winterpeen en rasp hem.
Hak de walnoten fijn.
Doe de eieren in een kom met de suiker en klop dit ongeveer 3min. zodat het er wit en luchtig uitziet.
Zeef de bloem/meel, bakpoeder en kaneel erboven, spatel het er dan voorzichtig door heen tot het een mooi geheel is, probeer niet te kloppen. 
Spatel de banaan, wortel en walnoot erdoor heen, probeer het rustig te doen tot het een mooi geheel vormt.

Verdeel het beslag over de vormpjes en bak ze ongeveer 20 min.

Na ongeveer 15 min kun je al kijken of ze gaar zijn doormiddel van een satéprikker die je in het midden van het cake  prikt. Komt deze er schoon uit dan zijn ze gaar. Maak je de kleine cup-cakes dan rond de 10 min al kijken (max 17 min).

 

VOLKORENKRUIDKOEK

Ingrediënten:
275 gram volkoren meel
125 gram bloem
200 gram bruine basterdsuiker
3 tl bakpoeder (12 gram)
2,5  el koek- of speculaas kruiden
75 gram zachte margarine (bv becel gold)
3 dl magere of halfvolle melk
50 gram rozijnen
130 gram studenten haver fijn gehakt

Bereiding:
Zet de oven op 150 graden.
Gebruik een cakebakblik of gebruik cup-cake cups (18)

Smelt de margarine zachtjes zet hem dan even weg. Meng het meel met de suiker, bakpoeder en de kruiden. Doe de melk bij de gesmolten boter, klein beetje roeren en voeg het al roerend toe aan het meelmengsel. Voeg dan de noten en rozijn toe. Zorg dat het mooi gemengd is. Doe het mengsel in het cakeblik of cup cake cups.

Als je het bakt in het blik dan ongeveer 80 minuten.
Als je ze bakt in de cups dan ongeveer 30 min (controleer ze vanaf 25 min als je erop druk veert het een beetje terug). Het kan zijn dat ze iets langer moeten.