Recept appelcreme

Een van de cadeaus bij de sinterklaasviering op 22 november 2018 was een pakket om appelcrème te maken. Op verzoek volgt hier het recept:

Ingrediënten voor 6 personen:

700 gr zachtzure appelen b.v. Elstar
1/2 Itr witte wijn
ca 150 gr suiker
12 blaadjes gelatine (als de crème lang genoeg kan staan, bijv. tot de volgende dag, kan volstaan worden met 4 blaadjes)
geraspte schil en sap van 2 citroenen (alleen de gele buitenlaag)
½ Itr slagroom
6 eiwitten 
6 kersen
6 chocolade mintblaadjes

Bereiding:

Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en kook ze met de wijn tot moes zijn. Kooktijd afhankelijk van de soort; ca. 15-25 min.
Week de gelatine in ruim koud water.
Wrijf de gekookte appels  door een zeef, breng de moes op smaak met suiker. Laat afkoelen.
Roer citroenrasp en sap door de appelmoes.
Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp het water er uit.
Los de gelatine op in een lepel kokend water. Laat iets afkoelen, roer dit door de appelmoes.
Klop de slagroom stijf.
Klop de eiwitten stijf (Iet op dat de schaal en de garde geheel vetvrij zijn!!).
Houd wat slagroom apart voor de garnering en schep de rest met het eiwit voorzichtig door de appelmoes.
Verdeel de crème over 6 glazen doe er een kers op en laat deze in de koelkast opstijven.Maak af met een dotje slagroom en mintblaadje.