Museumclub2

4-2-2020 de Hermitage

7-1-2020 Den-Haag

5-11-2019 Kunsthal Rotterdam

Verslag Museumclub  II – 5 nov. 2019

Bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam

De cursieve tekst komt van internet.

Een groot deel van het perron van Kapelle werd deze morgen gevuld met Vrouwen van Nu want  Museumclub I en  II gingen beiden op stap. Ons doel was De Kunsthal in Rotterdam. Truus had zoals gebruikelijk alles weer op papier gezet met reistijden en al erbij. (Gelukkig maar want ik ben absoluut  geen padvinder) Dus toen we bij Blaak een andere uitgang van het station bleken te hebben waren we meteen ook collectief “de kluts kwijt”. Gelukkig hebben we een Hollandse mond.  Snel een koffieadresje gezocht om even bij te komen van de reis.

In de kunsthal waren verschillende exposities gaande. Als eerste zijn we  I’m Your Mirror van Joana Vasconcelos gaan zien. Hier werd iedereen blij van. Zij maakt absurdistische kunst.

Joana Vasconcelos (1971) staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze. Vasconcelos onderzoekt in haar werk verschillende vormen van identiteit – waaronder die van de vrouw – en de tweespalt die daar vaak in te vinden is. Direct en ironisch stelt zij maatschappelijke tegenstellingen aan de kaak en laat zich hierbij inspireren door een veelheid aan invloeden uit de muziek, literatuur en de traditionele ambachten van haar thuisland. Vasconcelos maakt met haar indrukwekkende oeuvre sinds 1997 furore en is uitgegroeid tot één van Portugals bekendste en meest geliefde kunstenaars. Haar grote doorbraak kwam in 2005 tijdens de Biënnale van Venetië. Vasconcelos zette zichzelf definitief op de kaart met ‘The Bride’, een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Dit gedurfde werk betekende haar internationale doorbraak met tentoonstellingen in verschillende gerenommeerde Europese musea tot gevolg. In 2012 was zij de eerste vrouwelijke en jongste kunstenaar ooit met een solotentoonstelling in het Paleis van Versailles.

We zagen reusachtige naaldhakken samengesteld uit roestvrijstalen pannen en deksels, slangen en kikkers etc. gemaakt met frivolité, 3 bewegende lotusbloemen van stoomstrijkijzers. Een sofa bekleed met Aspirinestrips, etc.

Ook Thierry Mugler exposeerde met absurdistische couture o.a. gedragen door Lady Gaga. We hebben ons kunnen vergapen aan meer dan 150 prachtige creaties van lovertjes, veren en glittersteentjes, zelfs rubber banden en auto accessoires worden door hem verwerkt.

Joost Swarte viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als illustrator, ontwerper en architect met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling ‘Joost Swarte overal’ brengt met een dwarsdoorsnede van Swartes oeuvre een ode aan vijftig jaar tekenen, van zijn eerste strips, originele tekeningen, schetsen, ontwerpen en objecten tot recent werk. Ook is Swartes zoektocht naar de meest verrassende én iconische illustraties te zien aan de hand van niet eerder getoonde schetsen.

We hebben allemaal enorm genoten van deze dag die we afsloten met een etentje bij De Beren. Ook dàt was een succes en daarbij hebben we het de hele dag droog gehouden.

Door vertraging van de trein konden we nog net instappen en waren we om even voor 20.00 uur  weer in Kapelle.

Lia Vriens.