Op bezoek bij Els en Ruud Kaper.

Voor donderdag 6 maart heeft Ria Pelgrom een excursie georganiseerd bij het kunstenaarsechtpaar Els en Ruud Kaper. Met 12 dames worden we ontvangen in het gezellige huis van Els en Ruud. Een groepje gaat met Els mee naar het textielatelier. Ruud neemt het andere groepje mee naar zijn emailleer-atelier.              

Het atelier van Els is een walhalla voor de textielliefhebber. Els bewaart van alles, zoals sinaasappelnetjes, sigarenkistjes, touwtjes, wol, papier enz. enz. Daar maakt ze de prachtigste kunstwerken van. Zo laat ze ons de boekjes zien, die ze maakt met textielverharder, papier en wol. Ze is ook een groot liefhebber van letters en geschriften uit allerlei culturen. Die verwerkt ze ook in haar kunst. Voor de kunstwandelroute in Hummelo is ze al druk bezig met haar bijdrage en daar vertelt ze ook over wat het idee is en hoe ze dat maakt. Heel leuk dat wij dat nu al gezien hebben. Els weet ons zo te boeien, we zijn niet weg te branden uit haar atelier.

Dan is het tijd voor de thee met koekjes en kunnen we de indrukken even laten bezinken. De groepen worden gewisseld en we gaan het schuurtje in voor het atelier van Ruud. Wat een prachtige emaille objecten krijgen we te zien! Ruud vertelt ons enthousiast over de techniek van het emailleren en over de verschillende emaillepoeders en attributen die hij gebruikt. Hij laat ons zien hoe het emailleren in zijn werk gaat. Er wordt een stukje koper krom geslagen, waarna het bestrooid wordt met diverse kleuren poeder. Dan gaat het een paar minuten de oven in en komt er een prachtig stukje emaille uit. Ook Ruud is zich al aan het voorbereiden op de kunstwandelroute. Zijn vuurvogel komt langs het achterpad op Enghuizen in het open stukje op de boomstronk.

Wat een verrijking deze middag. We krijgen gewoon zin om ook iets te gaan doen.