Singles

Onze vereniging heeft een interessegroep voor alleenstaanden. Die is bedoeld om gezamenlijk leuke dingen te ondernemen.

Alleen in een kamer vol mensen

De groep wordt georganiseerd door Anneke Jansen en Fleur de Vries (de namen zijn om privacy redenen gefingeerd). Uit eigen ervaring kunnen zij meepraten over de omstandigheden van alleenstaande vrouwen. “Als je alleen komt te staan, krijg je te horen dat je altijd welkom bent, maar een concrete uitnodiging ontvang je niet zo vaak” begint Fleur. “En zelf het initiatief nemen is niet zo gemakkelijk omdat je al gauw het gevoel krijgt dat je jezelf opdringt. Koppels en echtparen staan daar niet bij stil. Als je man wegvalt door overlijden of echtscheiding, moet je echt alles zelf doen. Alléén die formulieren invullen, alléén die klusjes rondom je huis opknappen en alléén op pad. Alles moet van jezelf uitgaan.”

“Sommige mensen denken dat vooral de wintermaanden het moeilijkst zijn en dat het in de zomermaanden gemakkelijker is om er alleen op uit te gaan” vult Anneke aan. “Maar daar vergissen ze zich in. Je ziet stellen samen wandelen, fietsen en andere dingen ondernemen. Vooral de weekenden zijn lastig. Die brachten mijn man en ik altijd door met familie- en museumbezoek.”

Om hier iets aan te doen, richtte Vrouwen van Nu Hoevelaken de 'singles-groep op'. 'De deelnemers aan deze groep komen met ideeën over dingen die we samen kunnen doen' gaat Anneke verder. “Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een kopje koffie bij elkaar drinken, een kaart- of spelletjesavond organiseren, samen winkelen, naar een concert, een filmpje pakken. Soms nodigen we elkaar uit om te komen eten. Je hoeft geen culinair hoogstandje te maken. Een soepje, een stamppot of macaronischotel en yoghurt toe is prima. Het gaat vooral om de gezelligheid en het samenzijn. We hebben afgesproken dat we ieder € 3 aan de gastvrouw betalen, zodat de kosten gedekt zijn. Als lid van de singles-groep hoeft je ook niet iedere keer aanwezig te zijn. Het is allemaal vrijblijvend. Heb je geen zin of past het je niet, dan hoef je niet te komen. De opzet van de groep is dat je mensen leert kennen die in dezelfde situatie zitten. Je kunt dan ook onderling afspreken om met elkaar iets ondernemen.”

“Als we met de auto ergens naar toe gaan, worden de kosten met elkaar gedeeld. Soms gaan we met de trein. Dan betalen we ieder ons eigen kaartje. ”

Om deel te kunnen nemen aan de singles-groep, moet je lid zijn van Vrouwen van Nu, Hoevelaken. De jaarcontributie bedraagt € 52,50. Voor dit bedrag kun je aan alle activiteiten van de vereniging deelnemen. Vrouwen van Nu Hoevelaken heeft 15 interessegroepen en organiseert negen verenigingsavonden per jaar. Die avonden worden gevuld met toneelstukken, lezingen en muziek. De Vereniging telt circa 207 leden. De vereniging is onderdeel van de landelijke organisatie Vrouwen van Nu met circa 44.000 leden. Alleenstaanden die willen kijken of de singles-groep iets voor hen zou kunnen betekenen, zijn van harte welkom.