Inez Timmer

Inez Timmer vertelde dat het lied "Lili Marleen" werd geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar in de Tweede Wereldoorlog - bij de soldaten aan beide fronten - erg populair werd.

De tekst werd gemaakt door Hans Leip en is geïnspireerd op een soldaat die wachtloopt en een jonge vrouw aan de overkant van de straat voorbij ziet lopen. Een andere versie, die gezongen werd door Zarah Leander, werd door Norbert Schulz gecomponeerd. Weer een latere en geheel andere versie werd een enorm succes door Lale Andersen. 

Via radio Belgrado bereikte het lied niet alleen de Duitse- en de geallieerde troepen, maar ook de burgers van Narvik in Noorwegen. Zelfs tot in Noord-Afrika waar de troepen van Rommel in gevecht waren met de geallieerden als ook bij de vastgelopen troepen in Rusland klonk het lied.

Inez studeerde jazz en theater aan het conservato-rium in Hilversum. Zij verhuisde naar Duitsland en speelde daar in vele musicals en muziektheater-shows.

De vertolking van het lied Lili Marleen door Inez was zowel muzikaal als door haar bewegingen meesle-pend en maakte veel indruk op de aanwezigen. Het was duidelijk: dit lied staat voor het zoeken naar troost en liefde. 

Lili Marleen gaf aan de soldaten een gevoel van koestering en geborgenheid. Een gevoel dat zij ontbeerden. Zelfs ontstond er eens een gevoel van saamhorigheid met de vijand toen het lied in de woestijn van Afrika klonk.