fam.Zonderland

De heer Huite  Zonderland krijgt na het huishoudelijk gedeelte het woord. Hij vertelt hoe zijn zonen Herre, Epke, Johan en dochter Geeske starten op de gym-nastiekvereniging in Lemmer en al gauw naar de turntak van de club overstapten omdat ze hier uitzonderlijk talent voor hadden.
Eerst wordt er nog in Joure getraind, maar al snel gaan ze drie keer in de week naar Heerenveen waar de trainingen en begeleiding beter zijn.
Voor extra uitdaging en om zich te meten met de Europese top worden tournooien in het buitenland vaak gecombineerd met vakantiereizen.
Geeske turnt tot haar 14e. Na een lelijke val is ze door gegaan met acrogym. De broers zijn erg succesvol en behalen in 2002 samen 17 medailles. Ze trainen daarvoor 30 uur in de week, ook toen zij op de middelbare school zaten. Door vader Huite en moeder Sofie wordt een strak haal- en breng systeem aangehouden want anders loopt het spaak. Herre en Johan stoppen op een gegeven moment omdat ze hun persoonlijke topniveau hebben bereikt en door studie en werk niet voldoende meer kunnen trainen. Epke echter is de talentvolste en gaat door ondanks zijn studie medicijnen. Om extra onkosten te bestrijden is in 1999 'Topturnen heren Fryslãn' opgericht.

De "bloedstollende" finale rekstok op de Olympische spelen van Londen in 2012 staat in ieders geheugen gegrift, zeker omdat zaken rondom zijn uitzending zoveel aandacht vroegen. Epke is een uiterst gedisciplineerd mens, die trainen en studie weet te combineren en ons nu weer laat genieten van zijn prestatie's  dankzij het gloedvolle verhaal van zijn vader.

Extra informatie