22 februari 2022

Bezoek museum boerderij Karstenhoeve in Ruinerwold,

Met 15 deelnemers vertrokken we vanaf het dorpshuis naar Ruinerwold..Aangekomen bij boerderij de Karstenhoeve werden wij ontvangen door de 2 enthousiaste beheerders (rondleiders) van de museumboerderij. Wij werden verrast met koffie en thee met " Roefie" (perencake/koek en een perenlikeurtje) Langs de weg waaraan de boerderij ligt staan allemaal perenbomen, dus vandaar deze perentractatie!.

In twee groepen gingen we daarna de hele boerderij door. In de eerste helft van de 17e eeuw is deze boerderij gebouwd en het is een van de mooiste authentieke boerderijen van ons land.

Tekens van welstand zagen we overal in de boerderij van deze "veenpeerdsboer"Te veel om op te noemen in dit verslagje van een gezellige en leerzame middag!

Ik noem er daaom maar een paar!

De opkamer met statenbijbel-de pronkkamer met uitgebreide collectie linnengoed-het tegelplateau op de achterwand van de schouw in de woonkeuken-de weckpotten in de kelder als wintervoorraad- Een grote verzameling oud handgereedschap in de koestal-buiten herinnert het TBC-huisje aan de medische toestand in die tijd.

In de stromende regen keerden wij huiswaarts na een gezellig uitstapje op deze stormachtige dag.

Carla

zie foto's in de fotogalerij!