Vrouwen van Toen en Nu

Op 28 september is in Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum de expositie ‘Vrouwen van Toen en Nu’ geopend door Sjoukje Dijkstra, voormalig kunstschaatster.

Samen met Vrouwen van Nu en It âlders erf zijn de mensen van het Bezoekerscentrum, een jaar bezig geweest met voorbereiden en ‘sneupen’ in het afdelings- en provinciaal archief van Vrouwen van Nu en het Fries Filmarchief, om de ontwikkeling van toen naar nu vorm te geven in beeld en papier.

Hoewel Vrouwen van Nu de hoofdmoot vormt voor de expositie zijn er ook links naar andere vrouwenorganisaties, is er aandacht voor het Vrouwencongres in 1947 met vrouwen uit verschillende landen, vrouwen die zich afzetten en vooruitstrevend waren, die zich sterk maakten voor zelfontwikkeling en zelfredzaamheid, rechten van de vrouw, balans zoeken: ontwikkelen naast huishouden en gezin, maar ook uitstapjes, reisjes en interessante lezingen.

De tentoonstelling laat zien hoe de vereniging van Plattelandsvrouwen en haar leden zich staande hielden in 100 roerige jaren. In die eeuw is de bond voor veel vrouwen een vaste waarde geweest, niet alleen een gezellig uitje waar je elkaar ontmoette, maar ook een plek waar je jezelf kon ontwikkelen en waar je je kennis van de wereld kon verbreden.

De expositie geeft een duidelijk beeld van de maatschappelijke positie van de vrouw, de idealen van de bond en hoe er door de jaren heen telkens met de tijd werd meegegaan. Van het geven van huishoudelijke demonstraties, het opkomen voor de rechten van de vrouw tot aan het organiseren van maatschappelijke projecten en de door de leden zelf georganiseerde activiteiten toe. Wat er ook in de wereld gebeurde, plattelandsvrouwen hielden zich staande.

Let op! De expositie is verlengd to 6 oktober 2019.

Tijdens openingstijden zijn de kosten voor een groep van max. 25 dames € 20,=. Buiten de reguliere openingstijden zijn de kosten voor een groep € 40,=. Arrangementen met koffie of thee met wat lekkers of een lunch zijn ook mogelijk. Kijk voor meer informatie en voor de openingstijden in de winterperiode op de website: www.marenklif.nl

Bezoekerscentrum Mar en Klif is gevestigd aan de Brink 4 in Oudemirdum. Het centrum is van april t/m oktober op di – za geopend van 10 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur.