busreis 2019

Verslag busreis 22 mei

De dames hadden er zin in want ze waren allen keurig op tijd bij de opstap plaats naast het gemeentehuis. De buschauffeur van Deijman (Roy) was ook vroeg aanwezig, zodra we allen ingestapt zijn vertrekken we met een temperatuur van 10 graden best wel een beetje fris voor de tijd van het jaar. Iet heet ons welkom en wenst ons een hele fijne dag. We rijden vanuit Exloo naar Zwolle, Apeldoorn en bij afslag Kootwijk slaan we af naar de plaats van bestemming in Garderen bij `t Veluws Zandsculpturen festijn met als thema, reis rond de wereld. Inmiddels is het zonnetje gaan schijnen en was het gelijk een wat aangenamer temperatuur. Bij aankomst kregen we een boardingkaart, toen kon de reis voor ons beginnen. Bij binnenkomst liepen we door een imposante skyline van de meest bekende gebouwen ter wereld. Die gang was wel 18 meter lang. Zo liepen we verder naar een zaaltje waar de koffie met gebak voor ons klaar stond na lekker gesmuld hiervan te hebben gingen we alle prachtige beelden bekijken. Voordat ze dit alles opgebouwd hadden ging er heel wat werk aan vooraf. Er wordt zo`n drie en halve maand aan gewerkt voor alles klaar is. Het wordt gemaakt van jongrivierzand met een hoekige korrel die goed stevig is. De hoeveelheid zand wat ze hiervoor nodig hebben is 2500 ton dat staat gelijk aan ongeveer 80 vrachtwagens of 26.575 kruiwagens, of 195.750 emmers. Tussendoor hebben we nog van een lekkere lunch genoten. Na afloop liepen we richting uitgang waar we eerst door een hele grote souvenirs winkel kwamen en als daar vrouwen doorlopen nou dan weet je het wel voordat die bij de uitgang zijn.

 Zo rond half drie vertrokken we voor een tocht door het Kroondomein, hierover in het kort wat informatie: Kroondomein Het Loo is begonnen met de aankoop van jachthuis (Oude) Loo in 1684 door Koning-Stadhouder Willem 3e met inbegrip van woeste gronden, waterwerken, molens en sprengen. Het gebied is al meer dan 300 jaar verbonden met het huis van Oranje. Omdat Koningin Wilhelmina veel waarde hechtte dat Het Loo een aaneengesloten landgoed bleef, schonk zij in 1959 haar privébezit aan de staat. Het Kroondomein beslaat ruim 10.000 hectare.

We werden vergezeld door een gids (Irene) die ons veel uitleg hierover gaf. We reden door prachtige natuur met witte fluitenkruid en div. andere veldbloemen en langs wegen met veel beukenbomen. We rijden nu het kroondomein binnen hier zijn veel wilde zwijnen dat zie je aan de omgewoelde grond. We reden nog even het domein uit en hebben het centrum van Apeldoorn doorkruist, waar we over spoorrails reden die Koning Willem de 3e heeft laten aanleggen. In het centrum voor de grote kerk staat het beeld van Koningin Wilhelmina. Daarna reden we weer het Kroondomein binnen langs Het Loo, waar een stukje verderop een pracht van een acacia boom staat. Verder reden we het bosgebied weer in langs het Kleine Loo daar staat een huisje waar Koningin Wilhelmina vaak schilderde (bomen). Rondom het huisje staan veel rododendrons en meertjes. In dit bos staat ook een jachtopzienershuis en een zusterhuis. Verder rijden we door kleine dorpjes die ook bij het beschermd gebied behoren. Waar we middendoor heide gebieden reden waarin een mooi houten bankje met daarin een herder met schaap staat uitgebeeld. In het plaatsje Gortel staat nog een oud schooltje met een grote klok erop. Verder rijden we door het bos waar een varkensbad (modderpoel) ligt en even verderop werd dit gedeelte het dansende bos genoemd door Koningin Wilhelmina. Hier rijden we het domein weer uit.

Bij terugkomst in Garderen namen we afscheid van gids Irene en gingen wij op weg naar het diner in Staphorst waar we weer van het lekkere eten hebben genoten. Bij thuiskomst werd de reiscommissie bedankt voor deze mooie reis door onze voorzitster Jetty Koek en daar sloot iedereen zich bij aan. Verder nog een afscheidswoord door Iet en wenst ons wel thuis en de buschauffeur wordt bedankt voor de veilige tocht vandaag. 
Marga Heeger

De gemaakte foto`s hiervan kun je zien onder het kopje: "voor leden".