Agrarischedag

 

Bezoek agrarische dagen door Roeli Polling.

Donderdagmorgen, 8 oktober, kwart voor acht, gaan 18 Vrouwen van Nu richting Noord Drenthe, gemeente Tynaarlo, naar het zalencentrum van café Hingstman te Zeijen waar wij nog 200 vrouwen ontmoeten.

We worden ontvangen met koffie en een heerlijk zoet gebakje met daarop het vignet van Vrouwen van Nu uit Donderen. Vervolgens het openingswoord door Martha Hartlief, voorzitter commissie agrarische excursiedagen van Vrouwen van Nu Drenthe. Daarna roept ze ons op om een handtekening te plaatsen op de steunbetuiging welke richting Den Haag gaat vanwege de boerenactie van 1 oktober.

We worden verdeeld over 4 bussen en onze bus gaat richting Veenhuizen. In Veenhuizen, één van de voormalige kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid en door Unesco genomineerd als werelderfgoed, is de ambachtelijke kaasmakerij “Kaaslust” gevestigd in de gerestaureerde zuivelfabriek uit 1902. Daar wordt uitleg gegeven over de bereiding van verschillende kazen en mogen we proeven.

Wat in het gevangenisdorp ooit de graanmaalderij was, is nu de bierbrouwerij “Maallust” gevestigd en hier krijgen we uitleg over het bierbrouwen en we mogen niet proeven.

Daarna gaan we met een gids in de bus een rondje maken door Veenhuizen. We zien diverse huizen met opschrift voorbij komen, zoals Flink en Vlug, Opvoedeng, Rust Roest, enz. Om 12 uur rijden we terug naar Zeijen voor een lunch met alle dames. De verzorging is geweldig.

Na de lunch weer in de bus op weg naar Donderen naar maatschap Hartlief-Lammers met een bedrijfsvoering bestaande uit: Melkveehouderij, Loonwerk en sinds 2006 een biogasinstallatie die 3500 huishoudens kan voorzien van stroom. De warmte van de installatie wordt gebruikt voor de 2 woningen en de bedrijfsgebouwen.

Op het bedrijf is ook ruimte gemaakt voor de KNGF geleidehond. Sinds 1935 hebben ze al 5000 honden opgeleid en helpen mensen met een visuele beperking.

De Stichting vrienden Doppen Actie Noord Nederland is ook aanwezig. De ingezamelde doppen worden gerecycled en van de opbrengst geleide honden opgeleid.

We gaan weer in de bus op weg naar Bunne. Daar is de oude melkfabriek omgebouwd naar een vergader- en congrescentrum, een evenementenlocatie en als podium voor kunstenaars en artiesten. Ook is er een kookstudio voor workshops.

We gaan nu met de bus naar Zeijen voor een drankje en de afsluiting. Met een applaus bedanken we de agrarische commissie voor het organiseren van deze prachtige dag.

De foto`s hiervan kunt u bekijken onder het kopje voor leden.