Van Plattelandsvrouwenbond afdeling Epe(1951) tot Vrouwen van Nu afdeling Epe (2016)

In 1951 was er in Epe behoefte aan een vrouwenbond. Om dit te realiseren kwamen op 26 oktober leden van de B.O.L.H. (Bond Oud Leerlingen Huis- en Landbouwonderwijs) en andere plattelandsmeisjes bij Stern bij elkaar voor de oprichting van een Plattelandsvrouwenbond. De voorzitter van de B.O.L.H., Riek van Essen, constateerde dat er weinig gehuwde vrouwen aanwezig waren maar zij was van mening dat: “Klein opgezet, groot uit kan groeien”.
Een maand later was op 27 november de definitieve oprichting van een Plattelandsvrouwenbond afd. Epe.
Het bestuur van het eerste uur bestond uit:
Voorzitter       H.G.Vosselman – v. Zuuk,  Epe
Secretaresse  R.Bonhof – Poll Jonker,  Epe
Penningmeester J. Joostema – Vlaskamp  ,  Zuuk
2e Voorzitter  J. Wagenvoort – Bultman,  Epe
2e Secretareesse     A. Kiezebrink – Vosselman , Oene

In het begin werd er veel aandacht besteed aan zaken zo als woninginrichting, opvoedkunde, emigratie en maatschappelijk werk. Het motto werd:” Voor en door leden” Na 1975 kwam er meer aandacht voor de vorming en ontplooiing van de vrouw door scholing en training op het gebied van emancipatie, spreken in het openbaar en computercursussen.

Tussen 2001 en 2010 veranderde er veel bij de landelijke vereniging en in die periode veranderde ook de naam van Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen in NBvP, Vrouwen van Nu. In 2012 wordt de naam definitief “Vrouwen van Nu, afdeling Epe”

In de loop der jaren is er natuurlijk heel veel gebeurd.
We kregen interessegroepjes zoals een handwerkgroep, twee leeskringen, 2 tuinclubs, een culturele kring, een gymnastiekclub en een zwemclub. Tot op heden zijn alleen de handwerkgroep en één leeskring opgeheven.
Vanaf 1954 hebben we jaarlijks een fietstocht en vanaf 1975 is er in maart altijd een “feestavond” met toneel, zang of cabaret.

Op 1 mei 1952 gingen de leden voor het eerst op reis naar Utrecht. Daarna volgden nog velen uitjes onder andere naar Hindeloopen, Delft, Veenhuizen, Zaanse Schans, een boottochtje door de Biesbosch en vele andere bestemmingen.

Vele jaren hebben we met een eigen versierde wagen meegereden in de Koninginnedagoptocht. We hadden veel pret bij het opbouwen, eerst bij de familie Van Dragt en later bij de familie Jonker. Dat er ook nog prijzen gewonnen werden was goed voor de kas.    

 

In december hebben we altijd een sfeervolle afsluiting van het jaar. In het begin werd nog het kerstverhaal verteld maar dat is langzaamaan verdwenen. De laatste jaren gaan we op deze avond naar restaurant De Lorey en genieten we van een heerlijke maaltijd in de vorm van een buffet of een heus drie-gangen diner. Voor de rest van de avond zorgt een cabaretgroepje of koortje. De zaal ziet er altijd zeer verzorgd uit met kerststukjes gemaakt door één van de tuinclubs en programma’s die gemaakt worden door eigen leden.
 

De contacten met andere afdelingen worden ook onderhouden. Zo hebben we in 1971 een uitwisseling gehad met Exlo en in 1999 met Ruinerwold.

De verenigingsjubilea worden natuurlijk ook iedere vijf jaar weer gevierd. In het verleden werd er nog een receptie gegeven maar dat is nu wel erg achterhaald. Bij de viering van het 35-, 40-, 45-, 55- en 60- jarig bestaan van de afdeling werd er een revue door eigen leden opgevoerd. Bij het 50-jarig jubileum was er voor alle leden een boottocht met buffet geregeld van Kampen naar Harderwijk.