De lofoten

Dinsdag 9 april 2019.

Alweer de laatste avond voor de zomerstop.

Na de mededelingen over de verschillende activiteiten, die op het programma staan en het verslag van de vergadering van de contactdames met het bestuur, starten we.

Voorzitter Käthe Meijer kan behoorlijk wat mensen welkom heten, omdat ook de mannen uitgenodigd zijn om deze avond mee te beleven. Ons lid Ellen en haar echtgenoot Gerrit Wolkorte gaan ons meenemen op hun zeilboot “De Elger” (afkorting van hun voornamen) op hun avontuurlijke reis naar de Lofoten. Een reis van vier maanden over 4000 mijl, vanaf de Wadden naar het noorden van Duitsland onder Denemarken door om aan de Oostkant naar boven te varen richting Noorwegen. Langs de lange westkust maken zij een bijzondere reis, met het aandoen van diverse havenplaatsen. Alles is min of meer helemaal voorbereid, zodat zij weten, wat de moeite waard is om te bezoeken. Diverse havens worden aangedaan, monumenten, musea en andere bezienswaardigheden bekeken. Ook het weer speelt een belangrijke rol, de wind moet goed zijn en niet te ruig. Wat een avontuurlijk idee om zolang van huis te kunnen gaan, om op een ontdekkingstocht volledig te onthaasten en te genieten van een interessante beleving. Je moet het maar durven, je hebt elkaar nodig, omdat je om de beurt een aantal uren moet varen en rusten. Dan ben je echt op elkaar aangewezen, je kan niet even uitstappen. Dat is al met al een grote uitdaging.

Gerrit vertelt heel enthousiast en geanimeerd over deze reis, hij heeft veel mooie foto's gemaakt. Iedereen luistert naar zijn spontane verhaal en wat ze allemaal beleefd hebben.

Te veel om allemaal op te noemen, ze varen langs bijzondere markeringstekens, tussen hoge rotsen en fjorden door, zien besneeuwde bergtopen en prachtige zonsondergangen.

Maken de midzomernacht mee, zien de markering van de poolcirkel, verdiepen zich in de geschiedenis van de Vikingen, doen het Stadje aan met de kortste plaatsnaam “Ä”, meest westelijk gelegen in de Lofoten.

Het is te veel om op te noemen, het beste is om nog eens te kijken op hun website:

www.elgeropreis.nl

Gerrit en Ellen worden heel hartelijk bedankt voor het delen van hun bijzondere zeilreis met ons, het was een feest ernaar te kijken en te luisteren. Ze hebben alweer nieuwe plannen, wij wensen jullie heel veel vaarplezier met jullie volgende avontuur.

 

Iedereen wordt een fijne zomer toegewenst en met een tot ziens bij een van de activiteiten.

Verder wordt de avond afgesloten met een gezellige nazit met lekkere hapjes en een drankje.

 

Hilly Binksma.