Heel Donderen bakt 2019

Heel Donderen bakt met fruit!

Voor de tweede keer organiseerden we Heel Donderen bakt tijdens de floralia. De organisatie was in handen van de vvv Donderen in samenwerking met de Vrouwen van Nu. Het thema dit jaar is Heel Donderen bakt met fruit. De bakkers gingen aan de slag en er kwamen prachtige taarten binnen.

De jeugdsoos werd ingericht om cupcakes te bakken, waarvoor benodigdheden werden beschikbaar gesteld door Monique van Ellen´s Creative Cakes. De kinderen hadden ongeveer drie cupcakes te versieren en dit hebben ze met plezier gedaan.

De taarten werden ingeleverd en kregen een nummer, zodat de jury niet wist wie welke taart had ingeleverd. Tijdens het inleveren zat de jury in een zaal apart. De taarten werden opgesteld in de grote zaal waarna het jureren kon beginnen. Deze moeilijke taak hadden we toe bedeeld aan Arend, Nicole en Thomas. Elke taart werd uitgebreid bekeken en geproefd. De beoordelingen en opmerkingen werden genoteerd. Na ongeveer een uur trok de jury zich terug om te komen tot een algeheel oordeel. Wat werd genoteerd op de beoordelingslijst voor de taart welke de bakkers mee naar huis kregen. Daarna was de prijsuitreiking door de jury.

Bij de kinderen gingen Geert Jan en Lieke aan de leiding met een Ananas Watermeloen taart. Bij de jeugd heeft Ilona gewonnen met een familietaart, bij de volwassenen was het erg spannend tussen de frambozen brownie cheesecake van Yvonne en de bosbessentaart van Roelfien, zij heeft uiteindelijk gewonnen met haar bosbessentaart. De publieksprijs was spannend tussen Annemiek, appelcake met citroencrème en rood fruit en Tea Aardbeien mascarpone taart met een vleugje citroen. Ze eindigden met een gelijk aantal punten en krijgen beide een bolchrysant mee naar huis. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Ellen Creative Cakes. Iedereen heel erg bedankt voor het meedoen, de taarten waren werkelijk prachtig en heerlijk.

Hopelijk tot volgend jaar!

Link naar de foto's van Heel Donderen Bakt:

https://drive.google.com/open?id=1Cjt0D59nE_OzSgu7or7mx0su-rnQ7Z6W

Hierna het recept van Roelfien.

Blauwebessentaart

Benodigdheden:

Bakblik 24 cm

Ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 125 g muesli met noten en zaden
  • 200 g gesmolten boter
  • 600 g blauwe bessen
  • 100 g gedroogde cranberry’s
  • 50 g walnoten
  • ½ potje abrikozenjam, verwarmd

Voor de garnering:

  • 200 g blauwe bessen
  • 40 g suiker
  • 20 g maïzena
  • 150 g roomkaas, kamertemperatuur
  • 150 g roomboter
  • 75 g poedersuiker
  • 2 zakjes klopvast

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Doe bakpapier in het bakblik.

Doe bakmeel, basterdsuiker, muesli en boter in een kom en meng dit tot een geheel.  Het mengsel in het bakblik doen. De blauwe bessen en de cranberry’s door elkaar doen en vervolgens op het mengsel in het bakblik leggen. De walnoten er overheen verdelen. De verwarmde jam over de taart strijken. Bak de taart in 45 minuten in de oven.

Garnering:

Meng de bessen, suiker en maïzena in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Laat kort afkoelen en blender tot een gladde “jam”. Laat volledig afkoelen. Mix de roomkaas en boter tot gemengd. Doe de klopvast en beetje bij beetje de poedersuiker erbij en mix tot een luchtig geheel. Mix de afgekoelde “jam” door de crème. Laat de crème ongeveer een half uur in de koelkast om wat stijver te worden. Garneer de taart naar eigen idee.

Geniet ervan!