Wat een geluk om als meisje hier geboren te zijn!

Ons lid Elly van Gool-Brouwers vertelde over haar ervaringen als medisch secretaresse op de afdeling Gynaecologie. Een stukje anatomische les, aangevuld met informatie over menstruatie, zwangerschappen, bevallingen en overgang in onze Westerse cultuur. Daarnaast vertelde zij over hoe dit in andere culturen gaat, waar een meisje niet altijd evenveel meetelt als een jongen.

Natuurlijk kwamen er ook de nodige weetjes en anekdotes aan bod. Elly's insteek was dat wat wij aan het einde van de avond zouden kunnen zeggen: "dat heb ik nooit geweten".

  • de ideale leeftijd voor een zwangerschap, lichamelijk gezien, is 16-20 jaar (een slimme meid krijgt haar kind op tijd).
  • vroeger mocht je niet mee helpen bij het wecken of de slacht tijdens je menstruatie.
  • in sommige culturen in Afrika moeten meisjes tijdens hun menstruatie thuis blijven en worden dan in een apart hutje gezet.
  • als een echtpaar met een kinderwens bij de gynaecoloog kwam werd de man geadviseerd om de stoelverwarming van zijn auto uit te zetten.
  • de pil haalde gezinnen uit de armoede omdat er minder kinderen werden geboren en er dus meer beschikbaar was voor iedereen.

Een kleine foto-impressie kunt u vinden op onze Facebookpagina