Maatregelen en advies landelijk bestuur ivm coronavirus

Aangepaste maatregelen ivm coronavirus

Eerder dan afgekondigd, was er op vrijdag 26 november een persconferentie waarin aansgescherpte corona maatregelen werden aan gekondigd. Deze maatregelen gaan vanaf zondag 28 november. En komen bovenop de maatregelen die op 12 november zijn ingegaan. Opgesomd zijn dat:

*uiteraard de basisregels (handenwassen, blijf thuis bij klachten, laat je testen, zorg voor voldoende frisse lucht) En houd 1,5 meter afstand, wat nu geen verzoek is maar weer verplicht is.

Thuis en werk; blijf zoveel mogelijk thuis, is een huisgenoot besmet is gaat die in isolatie, andere huisgenooten gaan in quarantaine. Nodig niet meer dan 4 personen bij je thuis uit en houd 1,5 meter afstand. Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen t/m 12 jaar.

Algemene sluitingstijden, tussen 17.00 en 05.00 uur, gelden voor: sportlocaties (binnen en buiten), niet essentiële winkels, niet essentiële dienstverlening (zaalverhuur, kappers, dierenparken, welnesscentra etc), horeca (café's en restaurants), Locaties voor kunst- en cultuur (bioscopen, theater en concerten).

Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen etc. mogen open blijven tot 10 uur.

Publieke locaties mogen open onder de volgende voorwaarden: Houd 1,5 meter afstand, vaste zitplaats is verplicht, iedereen van 13 jaar en ouder heeft een coronatoegansbewijs nodig. Bij verplaatsen binnen een locatie is een mondkapje verplicht.

Reizen; er geldt een reisadvies per land, Heeft u vakantieplannen? ga wijs op reis en kijk eerst op deze website: Wijsopreis.nl

=====================

Aangescherpte coronamaatregelen in de persconferentie van 12 november 2021.

‘Een heel ingrijpend pakket’, zo kondigde premier Rutte de nieuwe maatregelen aan die vanaf zaterdag 13 november voor drie weken gelden, dus tot 3 december.

Een ‘lockdown light’ om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. En na die drie weken nieuwe maatregelen om het virus te vertragen. De weken tot 3 december zullen worden gebruikt om een aantal maatregelen wettelijk mogelijk te maken. Daarbij kun je denken aan de uitbreiding van het aantal situaties waarin je een coronatoegangsbewijs moet laten zien en het inperken van de toegang tot horeca en evenementen van 3G (gevaccineerd, genezen of getest) naar 2G (gevaccineerd of genezen).

Premier Rutte begon de persconferentie met een hartenkreet: Kijk allemaal wat jij zélf extra kunt doen en hou je aan de basisregels.

Daarna kwam hij met enkele adviezen:

* ontvang thuis niet meer dan vier gasten per dag. Kinderen t/m 12 jaar zijn  uitgezonderd

* werk thuis tenzij het echt niet anders kan

De nieuwe maatregelen zijn de volgende:

·       De 1,5 meter afstand geldt weer op plekken waar geen QR code wordt gevraagd. Daar is ook weer een mondkapjesplicht.

·       In de horeca is naast het coronatoegangsbewijs ook een vaste zitplaats weer verplicht.

·       Horeca (restaurants en cafés) en essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, moeten om 20.00 uur sluiten. Niet-essentiële winkels en dienstverlening - zoals kledingwinkels, kappers, pret- en dierenparken - moeten sluiten om 18.00 uur.

·       De verplichte sluitingstijd geldt niet voor voorstellingen in theaters, concertzalen en bioscopen.

·       Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs, een vaste zitplaats  en met maximaal 1.250 personen per zaal.

·       Voor evenementen binnen met een doorstroomkarakter – waar bezoekers zich verplaatsen door zalen, zoals in musea – geldt geen maximum aantal personen.

·       Sporten is toegestaan, maar zonder publiek.

·       Voor het mbo, hbo en wo geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen.

·       De quarantaineplicht geldt niet meer alleen voor de besmette persoon, maar ook voor alle andere huisgenoten.

Voor afdelingsbijeenkomsten betekenen bovenstaande maatregelen, dat deze kunnen doorgaan. Hou daarbij de volgende (gedrags)regels aan:

– houd 1,5 meter afstand
– draag een mondkapje totdat leden op hun plaats zitten

– ontvang leden op vaste zitplaatsen en vermijd zo veel mogelijk bewegingen in de zaal door koffie, thee en andere consumpties naar de zitplaatsen te brengen

– zorg voor voldoende ventilatie.

Vindt de afdelingsbijeenkomst in een buurt-  of dorpshuis plaats, dan is een coronatoegangsbewijs (QR code) verplicht als er een horecavoorziening aanwezig is. Er zijn echter uitzonderingen. Vraag het voor de zekerheid altijd even na bij je buurt-  of dorpshuis.

Laten we met elkaar vooral inzetten op wat wél kan en er samen iets van maken!