Verslag van programma 2018 en jaarverslag

Er wordt maandelijks een afdelingsavond georganiseerd van september tot en met april 

De activiteiten zijn in Ontmoetingscentrum “De Havezate”, Dorpsstraat 78, De Wijk, tel. 444200. Aanvangstijd afdelingsavonden: 19.45 uur. Zie bij AGENDA voor alle actieviteiten die nog komen! Elke 1e vrijdag van de maand is er koffieochtend om 10 uur bij Mulino in de Wijk.

Thema 2018 is "kleurrijk". Samenvatting jaarverslag:

woensdag 17 januari: Jaarvergadering en Stichting Bevordering Verkeerseducatie

woensdag 21 februari: “Ondergoed door de jaren heen” door Wietse van Houten uit IJlst

woensdag 21 maart: iemand van Wildlands Adventure Zoo vertelt

woensdag  18 april: Wij gaan tuinen bekijken met een 3D bril met Piet Boersma uit Emmeloord

woensdag  19 september: “De wereldreis per fiets” door Gerda Marsman 

woensdag  17 oktober: “Dikke arms, kleine bienties” en “St. Fajikunda in Gambia” door Roelof Keen, Drents schriever

vrijdagochtend 28 oktober bezoek aan meubelzaak van de Belt in Rogat. Informatie werd verstrekt door een meubelvertegenwoordiger en een beddenspecialist onder 't genot van koffie en een hapje.

woesdagmiddag 7 november "Kom in beweging" 

woensdag 21 november: veiligheidspreventie in en om het huis door de wijkagent

dinsdag 18 december: Kerstavond.

JAAROVERZICHT COMMISSIES:

Handwerkcommissie

Het handwerken begon weer in januari met waar we waren gebleven Oekraïens borduren, maar we kregen ook de opdracht om een oude vaatdoek op te pimpen. Het is druk werken voor de dames want alles moet klaar zijn voor de tentoonstelling in april. Er zijn veel werkstukjes gemaakt, zoals klein slofjes, paddenstoelen, naaldenboekjes , buideltasjes. We hebben in totaal 45 werkstukken ingeleverd. In september gaan we weer van start met de vierkantjes van Duijvestein. Een techniek van kruissteekjes en de variatie hierop. In oktober en november gaan we weer naar de kadercursus voor deze techniek. Vol enthousiasme zijn we hier mee begonnen en hopen ook dit seizoen weer veel werkstukjes in te leveren voor de tentoonstelling op dinsdag 9 en woensdag 10 april 2019 in zaal Meursinge te Westerbork.

Wandelgroep

De wandelgroep van afd. De Wijk bestaat uit 21 dames. Dit jaar is er weer maandelijks op elke tweede donderdag een wandeling georganiseerd door diverse afdelingen in onze provincie en éénmaal georganiseerd door de Overijsselse afdeling VvN. Namens provincie Drenthe: Lia de Voogd, december 2018

Fiets- en reiscommissie

Op 19 april gingen we met 10 dames van start. Het was een prachtige zomerse dag. We fietsten richting Koekange daarna over het Commissaris Cramerpad en bij de Luie Tuinman dronken we een kopje thee. Terug over het Woldenpad richting De Wijk. In mei waren we maar met 5 dames. Het was droog maar koud. Ook fietsten we in de maanden juni en september.

19 juli gingen we met 9 dames richting Meppel langs intratuin naar Baarlo. Thee gedronken (met gebak) bij het Kraantje en via Zwartewaterklooster, richting Rouveen door het veld. Over Rogat terug naar De Wijk.

Op 16 augustus stapten we om 9 uur smorgens op de fiets voor een hele dag. We gingen richting Zuidwolde, daar stopten we even om de benen te strekken. Daarna richting Kerkenveld, waar we bij de Theetuin een kopje thee of koffie konden gebruiken, onder begeleiding gingen we de prachtige tuin in. Daarna konden we ons broodje opeten. Toen richting Dedemsvaart wat drinken of een ijsje genuttigd op een mooi terras. Daarna over Balkbrug en langs de campings door de staats bossen. Bij camping Restaurant De Reest genoten we van een lekker diner. Het was prachtig fietsweer. De tocht was ongeveer 57 km. 

Literatuurcommissie 

In De Wijk zijn meerdere literatuurgroepen, die van ons is verbonden aan de afdeling van de Vrouwen van Nu in De Wijk. We komen 4 keer per seizoen bij elkaar, twee keer voor nieuwjaar en twee keer daarna. Op dit moment zijn er 12 leden. We komen meestal op woensdagmiddag bij elkaar in de bibliotheek, afhankelijk wanneer de bieb beschikbaar is. In het verleden kwamen we altijd in huiskamers bijeen maar toen de groep 16 leden telde werd dat te veel voor de meeste kamers en zijn we naar de bibliotheek uitgeweken. Door ziekte of overlijden slinkt de groep de laatste jaren. Nieuwe leden zijn welkom – zie ledenpagina voor opgave. 

Agrarische Commissie

De agrarische commissie geeft de activiteiten van de provinciale agrarische commissie door en verzorgt de opgave voor die activiteiten. Op 15 februari was er de jaarlijkse themadag met als titel: Eten is weten en weten is eten. Herbert Samsom van Darling Ingredients International heeft een boeiende lezing gehouden over het onderwerp geef natuur een tweede leven. Het destructiebedrijf Rendac is een onderdeel van dit concern. Caroline van der Plas is oprichter van Boerenburgertweet. Zij heeft als motto: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je. Ze vertelde over de samenwerking van veel organisaties en hun werkwijze om de landbouw in een negatief daglicht te stellen. Nelleke Schellekens is kok en vertelde over haar samenwerkingen, de korte keten en de culinaire schatkamer. Ze heeft ook een boek geschreven met als titel “van kop tot kont”. 

Op 11 oktober gingen 40 leden naar Nieuw-Buinen, waar de provinciale agrarische dagen werden georganiseerd. Het thema was Rondom de kerk, veen, zand en zon zorgen voor werk. Interessante bezoeken werden gebracht aan akkerbouwer en bloembollenteler Wollerich in Drouwenermond, akkerbouw- en energieopslagbedrijf De Jong in Odoorn, aardewerkfabriek/museum Royal Goedewagen in Nieuw-Buinen en het Glasmuseum, ook in Nieuw-Buinen.

Op 19 november had de agrarische commissie een themamorgen georganiseerd in de Balloohoeve in Ballo. Janny Warringa heeft dia’s vertoond van haar kleurrijke reis door Zuid Afrika en Atelier Anne-Belle uit Rolde vertelde over haar zoektocht over de hele wereld naar kralen.

Kaartcommissie

De kaartcommissie organiseert om de 14 dagen op maandagmiddag in café De Wiekslag kaarten. Er nemen ongeveer 30 personen deel aan het jokeren of klaverjassen. Het kaarten begint half september en eindigt half april. Tijdens Kerst en Oud en Nieuw is er een pauze.

Tuincommissie

Woensdagmiddag 28 februari kwamen achttien vrouwen, zowel leden van de Tuingroep als van de afdeling, naar de diapresentatie van Lammie Middelveldt uit Ruinen. In de kleine zaal van De Havezate vertoonde Lammie prachtige dia´s van haar, bijna het gehele jaar door bloeiende tuinen. Daarbij vertelde zij geanimeerd over hoe zij, met betrekking tot haar tuinen: ontwerpt, aanlegt, beplant, onderhoudt en er vooral volop van geniet. Naar aanleiding van de vertoonde dia´s en het verhaal van Lammie, werden er door de aanwezige vrouwen  veel vragen aan Lammie gesteld en onderling werden  er heel wat ´tuinweetjes´ uitgewisseld. Het was een zeer geslaagde middag.

Woensdagmiddag 28 maart maakten negen leden van de Tuingroep in De Havezate een voorjaarsbloemstuk. Dit onder leiding van Hennie den Hollander. Op de langwerpige schaal met metalen boog, welke in december was gebruikt voor het maken van een Kerststuk, werd met o.a. Buxus, klimop, Eucalyptus, witte Ranonkels en oranje Gerbera´s, een vrolijk ogend bloemstuk gemaakt. De metalen boog werd bekleed met sisaltouw  en kunststoffen vlindertjes en vogeltjes. Met een voldaan gevoel over zichzelf en het mooie bloemstuk dat zij gemaakt had een  voor op de Paastafel, gingen de negen vrouwen aan het eind van de middag naar huis.  Niet eerder dan dat zij Hennie bedankt hadden voor de vele voorbereidingen voor het maken van dit bloemstuk en voor het begeleiden tijdens deze middag. 

Woensdagmiddag 9 mei gingen acht leden van de Tuingroep naar de galerie van Aly Schutte in Giethmen bij Ommen. Hier werd de expositie van de vele schilderijen, gemaakt door Aly Schutte, bekeken. Aly schildert vooral veldbloemen en bloemen uit haar eigen tuin. Vervolgens ging het richting Ommen, waar de tuin “De Koninckskamp” werd bezichtigd. Een mooie en gevarieerde tuin aan een meander van de Overijsselse Vecht.

Woensdagavond 7 juni brachten 6 leden van de Tuingroep een bezoek aan de fraai aangelegde tuin van Lammie Middelveldt in Ruinen. Lammie gaf een rondleiding en gaf veel informatie over haar tuin en de vele soorten planten die er groeien.

Woensdagmiddag 27 juni werd door 23 leden van de afdeling een bezoek gebracht aan “De Passieflorahoeve” in Harskamp. De groep kreeg door de eigenaar van de hoeve een rondleiding door: de wilde bloementuin, de vlindertuin met vele soorten exotische vlinders, het vlindermuseum en door de tuinen waar 120 soorten Passieflora’s, ruim 100 soorten Hibiscussen en vele tientallen soorten Fuchsia’s groeien en bloeien. De reis naar de Veluwe werd gemaakt met een touringcar van  Fa. ten Heuvel uit Koekange. Deze middag werd georganiseerd door de Culturele Commissie, de Fiets/reiscommissie en de commissie van de Tuingroep.

Woensdagmiddag 8 augustus gingen 6 leden van de Tuingroep naar De Blesse, met als doel het bezichtigen van “De Oevertuinen”, gelegen aan de rand van dit dorp. De eigenaresse van deze tuinen gaf, al vertellende , de groep een rondleiding door de op  natuurlijke wijze aangelegde tuinen. Elke tuin heeft een vijver met een eigen karakter en beplanting langs de oevers. Kortom, een groene oase van weldadige  rust en intieme sfeer.

Woensdagmiddag 19 december maakten, in de grote zaal van De Havezate, 22 leden van de afdeling .een mooi bloemstuk voor op de Kersttafel. Ook dit keer voorbereid door, en onder leiding van Hennie den Hollander

Culturele Commissie

Op 23 februari bezochten we in Koekange de fam. Bout met de Verhalen rond de kachel. We waren jammer genoeg maar met 7 dames aanwezig. De avond werd verzorgt door Jan Veenstra en Geert Jan Brader met verhalen. Nicolette Leenstra met poëzie en Geert Jan Brader met muziek. Het was een heel gezellige avond.

Op woensdagmiddag 16 mei bezochten we museum De Fundatie in kasteel Nijenhuis te Heino. Met ruim 20 dames vertrokken we om 12.30 uur vertrokken we met de bus van ten Heuvel naar Heino. Onderweg genoten we van de bloeiend rhododendrons  We keken binnen in het kasteel en rond het kasteel de tuinen met de diverse beelden.  Het museumcafe kon ook worden bezocht voor een kop thee of koffie. Tevreden vertrokken we aan het eind van de middag weer naar huis.

Donderdagmiddag 1 november gingen we met 7 dames naar Rams Woerthe te Steenwijk. Een prachtig gebouw  in de Jugendstill, vakwerk met stucwerk in de puntgevels en een mooi hekwerk bij de ingang. Toen we binnen waren waanden we ons vele jaren terug en maakte het veel indruk op ons.  Een prachtige trap naar boven maakte veel indruk, maar we mochten niet naar boven. Naar beneden waar zich veel beelden van Hildo Krop bevonden, waar we uitleg overkregen. Toen we om 4 uur de tuinen nog even wilden bekijken begon het te regenen, dus de auto maar gepakt om weer huiswaarts te keren. Heel erg de moeite waard om te bekijken en dichtbij huis.

Doppen inzamelen

Eind  2017 zijn we begonnen met het inzamelen van harde plastic doppen ten behoeve van de opleiding van blindengeleidehonden. In de Wijk staat de inzamelbak bij de COOP en bij WENS, in Koekange bij de Spar. Drie dames zorgen er voor dat de bakken op tijd worden geleegd, nieuwe zakken er worden in gedaan en de volle worden bezorgd bij Ina ten Wolde, waar drie groene kliko’s  in de garage staan. Inmiddels zijn er volle kliko’s en vuilniszakken afgeleverd. In 2018 zijn in het noorden voor € 15.000,00 doppen in gezameld, goed voor drie opleidingsplaatsen voor de honden. Hartelijk dank!