Natuurgroep 2

Verslag van onze wandeling op woensdag 16 september van natuurgroep 2 op Hoonhorst

Eindelijk mochten we weer. I.v.m. corona gingen we op de fiets.  Agnes stond bij Kappers ons al op te wachten. We gingen net na de Potstal rechtsaf , een paadje wat geen van ons kende. We zagen een pas dat naar links liep, maar Agnes ging verder rechtdoor. We kwamen via  een prachtig pad op stille plekjes waar nooit verkeer komt en allerlei dieren ongestoord leven. Een gebied wat hoort bij Slennebroek en waar vroeger waarschijnlijk een landhuis heeft gestaan. Er was bijvoorbeeld een rondlopend water (een soort gracht) te zien en er moest ook een apart soort tulpenboom staan met bladeren in de vorm van een tulp.

Uiteindelijk kwamen we weer uit bij het Aalshorsterpad en liepen verder naar den Aalshorst waar we de prachtige boerderijen, gebouwen  en voortuin bewonderden met  vooraan de beelden  Jantje lacht en Jantje huilt. Daarna langs het water naar het Engelse werk. Aan het eind zagen we paddestoelen de zgn. panteramoniet, familie van de vliegenzwam (rood met witte stippen).  In het Engelse werk wandelden we naar het bankje waar we geattendeerd werden op zeer bijzondere bomen. Daarna liepen we via het Aalshorsterpad terug  en zagen een grote platte tonderzwam, een paar weken geleden nog met witte rand en nu overwegend bruin.

Ze vertelde nog dat er in september zoveel  voedsel  voor de vogels te vinden is zoals noten en fruit zodat ze weer aan kunnen sterken na  het grootbrengen van de jongen en eventueel voor hun trek naar het zuiden. 

Ook werden we weer getrakteerd op enkele dialectische uitdrukkingen over boeren:

Op mien laand kan ik altied trekken. Is ’t geen gräs , dan bunt’t wel kwekken.(wild gras)

Een goeje boer hef grond onder de naegels en vee onder de pette (luizen)

Aangekomen bij Kappers stond ons een filmteam van tv Oost op te wachten. Zij maakten een reportage i.v.m. 250 jarig bestaan van Hoonhorst. In de uitzending s ‘avonds van thuis in Overijssel  waren we aan het eind van het programma van 1700-1800 even te horen en te zien. Agnes maakte daarin duidelijk dat de 3 b’s erg belangrijk zijn als je wat ouder wordt nl. bewegen, buitenlucht en belangstelling . Zelf vonden we de b van bakkie koffie ook belangrijk en daar sloten we mee af en pakten daarna de fiets voor de terugweg.   

Ria Obbink heeft nog enkele fraaie foto’s toegevoegd.