22 januari 2020

Woensdag 22 januari; Aanwezig 32 leden. 

Deze avond kwam Leo Korshuize 44 jaar, keurig als butler gekleed met witte handschoenen aan, ons voor de pauze vertellen over de opleiding tot butler en na de pauze, wat zijn werk zoal inhield. 

Een butler is het hoofd van de huishouding en kan b.v. werken voor ambassades, cruiseschepen, raad van besturen van bedrijven, particulieren, etc. Er werken zo’n 350 butlers in Nederland. 

Leo kwam van huis uit, uit de horeca en ging de opleiding tot butler in Huis ‘t Velde te Warnsveld doen. Deze duurde 9,5 week en kostte € 12.000,--. Tegenwoordig is deze opleiding te Simpelveld en kost € 13.500,--. Deelnemers aantal is 12 per keer en het zit altijd vol. 

Het vakkenpakket bestaat b.v. uit House management, alles in en rondom het huis; Butling, het opdienen en uitserveren; Cooking en techniques; House keeping, dit was het grootste gedeelte van de baan; Rijvaardigheidstraining, ook i.vm. beveiliging, hoe te reageren bij gevaar, etc. 

Ook ging hij op excursie b.v. Champagne proeven; Wijnen proeven; Hessing, luxe auto’s; Lyppens, juwelier; Hajenius, sigaren, etc. 

In 2007 schreef hij zich in bij verschillende bureaus ook in London. Uiteindelijk ging hij bij Rotterdam werken voor een rijke familie. Hij vertelde wat zijn werk in een week zoal in hield. Dit werk heeft hij 5 jaar volgehouden met werkweken van 7 dagen en van 

’s morgens 8 uur tot vaak ’s avonds laat. In die tijd woonde hij met zijn gezin in Barendrecht. Het trok een zware wissel op de relatie, vrije tijd en heimwee van zijn vrouw. Zij besloten terug te gaan naar Schagen, waar hij nu als bedrijfsleider in de horeca werkt. Hij heeft ook weer tijd voor zijn gezin, sport, etc. Misschien wanneer hij wat ouder is, dat hij nog eens butler werk gaat doen. 

Het was een avond met interessante verhalen en zo kregen wij een inkijk in een heel andere wereld n.l. die van de rijken (d.w.z. veel geld) en wat voor regels daar gelden. 

Wij verwelkomen van harte ons nieuwe lid Willy Griffioen, we wensen je veel plezier bij het deelnemen aan onze activiteiten.