Vervenershuis Valthermond

Woensdag 30 oktober en woensdag 6 november zijn we in 2 groepen naar het Vervenershuis in Valthermond geweest. De ruimte in dit museum is beperkt vandaar de splitsing in 2 groepen. Via de voordeur sta je meteen in het winkeltje, dat geheel in oude stijl is ingericht. Een prachtige oude toonbank met houten bakken voor bv. bruine bonen. Een mooie oude weegschaal, flessen met Pleegzuster bloedwijn, oude blikjes voor koffie, schoenpoets, King pepermunt. Doosjes met Dreft, Sil, Hofnar sigaren, kaartjes met knopen; kortom te veel om op te noemen.

In 1916 gaven de vervener Freerk Kamst en zijn vrouw Henderika Beekman de opdracht aan de aannemer Kleinenberg om een woning annex winkel en kantoor te bouwen aan het Zuiderdiep in Valthermond. In het kantoor werden de lonen van de veenarbeiders uitbetaald. De vrouw van Kamst zorgde voor de winkel die tevens dienstdeed als een zogenaamde "stille knip", een illegale kroeg. Tijdens de veenbrand van 1917 bleef deze woning als een van de weinigen in Valthermond en omgeving gespaard doordat de veenarbeiders het pand nat hielden. Tegenover het vervenershuis staat een monument ter nagedachtenis aan de grote veenbrand, waarbij zeventien dodelijke slachtoffers, tachtig huizen in de as en honderdtwintig mensen dakloos werden.

Ook het kantoor en opkamertje in het Vervenershuis zijn opnieuw ingericht.
Aukje Wolf liet Valthermond heel veel na en in het voorste gedeelte van het Vervenershuis is een overzicht tentoonstelling ingericht over het leven en de nalatenschap van Aukje.