Agrarische dag in Donderen/Zeijen/Veenhuizen

Verslag Agrarische Excursie dag 2019.         Donderen.

DEUR IN EN OM  

Met het gevoel dat we vandaag woensdag 2 oktober op schoolreisje gaan stapten we in onze auto’s  op weg naar Cafe Hingstman in Zeyen.

We werden daar verwelkomt door Martha Hartlief-Jansma.

We begonnen met een kijkje in het kookfabriek één van de vestigingen van Culinair Wondergroep. Ze hebben het oude melkfabriek van Bunne omgebouwd in een vergader-en congrescentrum, als evenementenlocatie en als podium voor kunstenaars en artiesten.

Daarna gingen we naar Maatschap Hartlief-Lammers in Donderen. We zagen daar een mooie documentaire  van hun bedrijf dat bestaat uit melkveehouderij, loonwerk, mestverweking, akkerbouw, grondverzet en een biogasinstallatie.  De boer vertelde hoe zijn bedrijf zo ontstaan was.

De stichting Vrienden Doppen Actie Noord Nederland hebben hier ook hun opslag. De vrijwilligers vertelden ons het doel van de actie en hoe het georganiseerd wordt.

Na de lunch gingen we weer op pad naar Veenhuizen.

Daar bekeken we Kaaslust en Maallust. We kregen een rondrit over het terrein met een gids die vertelde ons over het ontstaan van de Maatschappij van Weldadigheid. En over de functies van de tegenwoordige gebouwen van Justitie.

Terug bij het afsluiting door Martha Hartlief konden we nog een handtekening zetten voor de steun aan de boeren voor hun actie op 1 oktober in Den Haag. Deze worden overhandigd aan Carola Schouten.

Het is weer een hele fijne informatieve dag geweest.