90 jaar Vrouwen van Nu Buinerveen

90-jarig jubileum van de afdeling Buinerveen

Samen met de leden gevierd op zaterdag 16 april 2022.
Met elkaar stapten we ‘s morgens om 10.00 uur in een oude bus van het Nationaal Bus Museum in Hoogezand. Vanaf Dorpshuis De Viersprong vertrokken we naar Galerie Harwi in Eesergroen. Daar aangekomen genoten we eerst van koffie of thee met een heerlijk stuk appeltaart. Wie dat wilde kon er nog een beste toef slagroom op krijgen. De kopjes en schoteltjes waren door henzelf gemaakt van klei en afgebakken. Daarna liepen we door de tuinen om de prachtige beelden te bekijken. Ook een bezoek aan de winkel werd door velen gedaan.

We gingen met de bus terug naar Buinerveen, waarin ons dorpshuis een heerlijke lunch met lekkere groentesoep voor ons klaar stond. In de achterzaal namen we plaats. De zaal was prachtig aangekleed met vlaggetjes en ballonnen, geschenken die we ooit hebben ontvangen, oude plakboeken, bondsbladen, vele foto’s en het prachtig geborduurde tafelkleed.

Na de middag een rijtoer met de bus door Buinerveen en Nieuw-Buinen met gids Jan Haikens, die de historie vertelde van ons dorp. Van Noorderstraat, Zuiderstraat, Zuiderdiep en Noorderdiep. Over de het ontstaan van Buinerveen vanuit Buinen, over het afgraven van het veen vanaf Stadskanaal met de kavelnummers, over school 75 en 59, over de vele winkels die er vroeger langs het kanaal stonden, over 38 bruggen over het Zuiderdiep, over de historie van de aardappelmeelfabriek Hollandia, over beide glasfabrieken Thöne en Meursing gevestigd vanwege de beste turf, over Villa Flora, over ’t Aailand, over de afgebroken molen in de Molenlaan, enz.

Bij Goedewaagen kregen we eerst onder het genot van thee of koffie met een lekkere koek uitleg van Friggo Visser. De Stichting Keramisch Museum Goedewaagen heeft inmiddels een collectie van ca 4000 stuks aardewerk, variërend van sieraardewerk tot serviesgoed, van tegel tot tegeltableau en van Goudse pijp tot miniatuurhuisje. De op zaal gepresenteerde collectie beslaat om en nabij 800 stuks die tezamen het verhaal vertellen over de Nederlandse aardewerkproductie vanaf 1880.
Vele aardewerken pijpen, vazen, serviesgoed en tegeltableaus hebben we kunnen bekijken.
Op dit moment hangt er een tegeltableau van prinses Wilhelmina met daarnaast de afgebeelde jurk in het echt tentoongesteld.

In het Keramisch museum is ook een grote collectie glas voorwerpen te zien; bij elkaar verzameld door Henk Brans. Hij vertelde over beide glasfabrieken, waar medicinaal glaswerk, de bekende Eau de cologne- en Maggiflessen, bier- en wijnflessen, olie- en zuurcontainers, wekflessen, kortom van alles werd geblazen.

Hierna gingen we terug in de bus over het Noorderdiep naar ons dorpshuis De Viersprong in Buinerveen voor een heerlijk warm en koud buffet.
Geesje Middeljans gaf een mooie speech over 90 jaar afdeling Buinerveen met daarin heel wat belevenissen opgediept uit de historie. Met elkaar hebben we geproost op dit heuglijk feit.
De hele dag had een gouden randje gevormd door zon en blauwe luchten, maar tevens om met elkaar te genieten van al het moois in onze eigen omgeving.