Cultuur Excursie Appingedam

Foto's excursie Apingedam

Excursie Appingedam

Een sliert auto’s met 23 vrouwen reed vrijdag 16 augustus naar Appingedam. Daar stonden in het plaatselijk Museum om 11 uur de mooie kopjes uit oudere tijden (plus een antieke zilveren suikertang) al klaar in de sfeervolle ontvangstruimte. Na het welkom en de koffie/thee met een plak koek of cake, kregen we in 2 groepen een rondleiding door het eeuwenoude gebouw. Het gebouw is nu in bezit van de vereniging Hendrick de Keyser en heeft nog een oorspronkelijke muur uit ongeveer 1200. Het gebouw heeft onder andere als pakhuis gediend en in een ander deel was in de vorige eeuw nog een apotheek gevestigd, waarvan de gaper nu aan een muur hing.

Er waren kamers met oude meubels en een prachtige kachel, met schilderijen en allerlei voorwerpen, waaronder een mooie oude zilvercollectie, er was een expositieruimte voor plaatselijke kunstenaars, maar de heksenzolder zorgde voor de meeste hilariteit. En we waagden ons in de kelder die te laag was om er rechtop in te staan, maar waar we zittend de oude kloostermoppen (oude bakstenen) konden bewonderen.

Van oudsher was Appingedam de tweede belangrijke handelsplaats in Groningen door de waterwegen naar de stad Groningen en naar Duitsland en verder de Oostzee op, in de Hanzetijd, rond 1600. Ook toen waren er handelstwisten en zaten de 2 steden elkaar wel eens dwars.

Op eigen gelegenheid bekeken we daarna de stad met kerk, stadhuis, winkels, veel galerieën, grachten en de synagoge; meer of minder uitgebreid, elk naar haar eigen voorkeur.

Gezamenlijk genoten we van een lekker broodje gezond in lunchroom “Aan Tafel” en konden we nog wat rondkijken in de stad voor we om half drie aan boord gingen voor een rondvaart over het Damsterdiep. Vanaf het water zagen we de achterkant van de huizen met een grote variëteit aan tuinen, steigertjes, trapjes, zitjes, schuurtjes en heiningen. En natuurlijk de hangende keukens, waar Appingedam beroemd om is. Deze zijn als uitbreiding aan de huizen gebouwd, omdat er voor en achter geen ruimte was om pakhuizen die later woonhuis werden, groter te maken. Omdat een brug buiten bedrijf was, werd de rondvaart een heen- en terugvaart en leek de artistiek uitziende visser met baard en strooien hoed wel een standbeeld: hij zat er op de terugweg nog net zo.

In een gezellige serre met schitterend uitzicht op de vrij nieuwe jachthaven en omringende appartementen kregen we nog een drankje en tegen 6 uur waren we weer in Beilen.

Dank aan de culturele commissie voor deze goed georganiseerde, mooie dag met afwisseling in het programma en gezellige onderlinge contacten.

Renée Hendriksen