Afdelingsavonden 2018-2019

 

Jaarprogramma: 2018-2019

 

September:

Dinsdag 25 september.

19.45 uur in It Mienskar te Oosterbierum.

Durkje Hoeksema, kapster,  komt met haar wedstrijdhoeden en zal over haar fascinatie omtrent de hoed vertellen. Ze werkt onder pseudoniem VanNuyen Makkum. De adellijke familie naam van vele generaties geleden. In het torenkamertje van het kasteeltje van Makkum vervaardigt VanNuyen haar handgemaakte hoeden.

Leden uit Minnertsga zijn gastvrouw.  

 

Oktober:

Donderdag 18 oktober.

19.45 uur in It Mienskar te Oosterbierum.

De heer en mevrouw de Haas uit Cornjum geven een boeiende

lezing met Power Point presentatie over de zee kajaktocht rond Vancouver Island Canada; eiland van Indianen, beren, wolven, poema’s en veel bossen. Orca’s, walvissen, otters en walrussen. Stroomversnellingen en de Pacific Ocean met zijn enorme deining.

Leden uit Oosterbierum zijn gastvrouw.

 

November:

Dinsdag 13 november.

19.45 uur in It Mienskar te Oosterbierum.

Mevrouw Visser uit Sint Annaparochie geeft een lezing over terpafgravingen met een Power Point presentatie.

Ze vertelt wat ze allemaal tegen komt tijdens de afgravingen.     Vorig jaar is er een onderzoek gedaan op het kerkhof van Oosterbierum, ook daar gaat ze iets over vertellen.

Leden uit Pietersbierum zijn gastvrouw.                                                                                                            December:

Dinsdag 11 december.

19.45 uur in It Mienskar te Oosterbierum.

Mevrouw Wassenaar- Bouman geeft een lezing met behulp van een Power Point presentatie over een Zweeds- Nederlandse Kerst.

In Stockholm ,de hoofdstad, waar je heerlijk een lang weekend kunt slenteren over de kerstmarkten en kerst inkopen kan doen, zien we de traditionele kerstversieringen, de sprookjesachtige verlichte straten en etalages en hoe ze dansen en zingen rond de kerstboom op het plein. Maar hoe vieren ze echt kerst thuis?

Leden uit Tzummarum zijn gastvrouw.

Januari:

Donderdag 24 januari.

19.45 uur in It Mienskar te Oosterbierum.

De heer Hageman uit Tzummarum vertelt ons de verborgen verhalen  in de schilderijen van de Hollandse meesters. Wie is er niet groot mee geworden, die bekende plaatjes van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw:

“De Nachtwacht” van Rembrandt,

“Het Melkmeisje” van Vermeer,

“De Stier” van Paulus Potter.

Het lijkt wel of ze in ons cultureel geheugen zijn gegrift.

Maar hoe goed kennen we ze. Weinigen weten dat achter die realistische tafereeltjes nog een tweede boodschap is verborgen. Met die stier van Potter is iets goed mis en toch, velen van ons hebben er mee leren lezen.

Leden uit Sexbierum zijn gastvrouw.

 

 

Februari: gezamenlijke avond met afdeling Franekeradeel

Maandag 11 februari.

19.45 uur in Bloemketerp te Franeker.

De heer Bilker gaat het ware verhaal van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765) vertellen, ook bekend als Marijke Meu. Vrij kort nadat ze naar Friesland kwam, moest ze 20 jaar lang optreden als regentes. Ze had een zwaar leven, maar wist Friesland, Nederland en vooral het Huis van Oranje op diverse manieren te redden.

 

Februari: Koffieochtend / Jaarvergadering.

Woensdag 13 februari.

9.30 uur in It Waed te Sexbierum.

Leden uit Wijnaldum zijn gastvrouw.

 

Maart: Eendagsbestuur.

Verrassing!

April:

Middag / avond, invulling in overleg met de leden.

Afdelingsavonden €3,50 tenzij anders vermeld!