Solozeiler Cees Swart

Solozeiler Cees Swart gaf op donderdag 13 oktober jl. een lezing over zijn passie. In 2018 vertrok Cees vanuit Hoorn naar Spitsbergen een eilandengroep boven Noorwegen. Willem Barentsz gaf in 1596 deze naam toen hij onderweg was naar Nova Zembla. De reis nam 11 weken in beslag. Heen en terug. Heen 20 dagen met twee tussenstops n Stavanger en Tromso.

Tussen de fjorden door en dan deBarentszee een grillige zee, wat luid en duidelijk op de getoonde film te zien en te horen is. Heel hoge golven! Je moet goed weten wat je doet! Dan ben je echt alleen op de uitgestrekte watervlakte. Er is geen weg terug en je moet door! Het is vooral mentaal een uitdaging.

Cees vertelde dat hij veel praatte tegen zichzelf, je hoort alleen geruis en wind! Je hoort dingen die er niet waren. Dat heet “witte ruis”! En 2 uur op en 2 uur af! Het opstaan thee, ontbijt, koffie alles op zijn vaste tijd. Er moet bij de voorbereiding van de tocht genoeg proviand worden ingeslagen de boot moet in topconditie zijn en alle veiligheidseisen moeten worden aangevinkt!

Ook een jachtvergunning moet er zijn! Cees vertelde, dat je Spitsbergen niet op mag als solozeiler zonder geweer, wat je daar huurt. Vanwege de ijsberen, die door het smelten van het ijs vaker tussen de mensen naar eten zoeken. Er dient ook een reisschema ingediend te worden bij de landdrost.

Op Spitsbergen zijn veel wetenschappers in het meest noordelijke dorp van over de hele wereld. Ook mensen van de Universiteit Groningen. Een prachtige reis en op boeiende wijze verteld door de heer Cees Swart met levende beelden van de reis op het grote diascherm. De dames stelden geregeld vragen, die uitgebreid werden beantwoord. Een mooie interessante avond!

Aanwezig: 44 leden.

Meer weten? secretariaatap@hotmail.com