Sinterklaaslezing

Directeur van het Westfries Museum uit Hoorn, Ad Geerdink, is KLASOLOOG. De eerste vraag die hij stelt aan ons is: “ Wat vieren we op 6 december?”. Het is niet de VERJAARDAG van Sinterklaas, maar de STERFDAG van Sinterklaas. De sterfdag is het hoogtepunt van het leven van een heilige.

Tijdens de presentatie mogen we vragen, die hij genummerd had, en had uitgedeeld in de zaal, stellen. Hierdoor komen allerlei weetjes boven tafel. 

Het uiterlijk van Sinterklaas zijn: de mijter, de staf en de ring. Daardoor weet je dat het een bisschop is. SINT HEER NICOLAAS: Sinterklaas. (Zeg het maar hardop) De heilige Nicolaas van Myra (Turkije), is in de vierde eeuw na Chr geboren. Hij is in Demra (ook Turkije)  gestorven. Beide plaatsen zijn belangrijk in de geschiedenis.

Waarom was Sinterklaas zo belangrijk? Hij was de WONDERDOENER. Dit blijkt ook uit de legendes over Nicolaas. Bijvoorbeeld de pelgrims in de storm. Zij werden gered door Nicolaas. Daarom is hij beschermheer van de zeelieden en vissers en staan er Nicolaaskerken in alle belangrijke havensteden.

Sinterklaas wordt afgebeeld met de volgende voorstellingen: 3 jonge vrouwen, 3 kinderen en drie gouden bollen. De betekenis van 3 jonge vrouwen en 3 gouden bollen is: Sinterklaas is beschermheer van jonge vrouwen en hoeren. Hij zou drie dochters van een heer geld hebben gebracht om zo een bruidsschat te hebben om te kunnen trouwen, waardoor ze niet de prostitutie in moesten.

Het verhaal van de 3 jonge kinderen is: Een herbergier had drie jonge kinderen gedood en gepekeld. Later kwam Sint om de herbergier berouw te laten tonen, en daardoor konden de kinderen weer uit het pekelvat opstaan. Dus : hij is ook een KINDERVRIEND

Om Sinterklaas te eren vieren we zijn sterfdag.

Daarna spelen we het spel JONG (tot 200 jaar) OF OUD. Geerdink heeft een aantal voorstellingen met een vraag. Is het antwoord op die vraag OUD OF JONG

Na de pauze komt Piet aan bod.

Oorsprong van Zwarte Piet: helper van Sint en hij is zwart. Donker naast licht. Dat is door heel Europa zo. Symboliek goed, licht en kwaad, donker. Attributen van Piet zijn: zak, ketting en roe.

Tot 1850 een beschrijving van Piet, de bullebak, die kinderen angst aanjaagt.

Dan verschijnt er een boekje van onderwijzer Jan Schenkman: Sint Nicolaas en zijn Knecht . Hij wil dat het een leuk feest voor de kinderen wordt met Sint en zijn knecht. Hij heeft het niet over Zwarte Piet, maar over Sint en zijn KNECHT. Zijn verhaal is begrijpelijk voor kinderen en geeft op elke vraag antwoord.

De stoomboot was toen het modernste vervoermiddel, en Sint moest ergens wonen. Dat werd Spanje. Hoe ziet Piet eruit? En hoe komt dat? Via een zwartepietenspel verandert de kleding van Piet in de tekeningen van de illustratoren. Men neemt dat graag over. Boeiend om te horen hoe dat is ontstaan in de eeuwen erna.

We hebben het ook over de Zwarte Pietendiscussie. Begin 20 ste eeuw is Piet stereotiep een neger met dikke lippen, oorbellen in en hij  heeft kroeshaar. Wij bedoelen er niets mee, maar moeten nu wel rekening houden met onze samenleving, die verandert. 

Als laatste laat de heer Geerdink het ware gezicht van de Sint zien. De schedel uit de crypte in Bari hebben ze veranderd in hoe die er nu uit zou zien. Een donker Aziatisch uiterlijk, met resten van een gebroken neus. De Sint had volgens de legendes een kort lontje en deelde zelf ook weleens een klap uit. Maar een leuk weetje is in alle discussies over Zwarte Piet, dat de Sint dus geen blanke man was.!!!

Wij hebben een geweldig boeiende middag gehad.

VROLIJK KLAZEN.

Janny Kos

Lezing uit 2019.

Meer weten over Vrouwen van Nu Anna Paulowna? secretariaatap@hotmail.com