Wat een genie

Donderdag 19 november gingen 4 dames van de afdeling al vroeg richting Arnhem, naar de de lezing over Mozart en daarna het bijwonen van de repetitie van het Geldersch Orkest met een rondleiding achter de schermen.
Deze dag werd georgsaniseerd door de Commissie Cultuur van Gelderland.
Op naar de koffie, daar hadden we wel trek in en dan ga je natuurlijk ook weer bekende gezichten zien en een mooi plekje zoeken.
Aldy, van de commissie, deed het welkomst woord en stelde Wouter van Schmidt aan ons voor. Hij gaf de lezing, zelf violist geweest en nu betrokken bij rondleidingen en organiseren van muzikale reizen door heel Europa.
Maar dan nu Mozart, een jonge, talentvolle componist. Een beetje opstandigheid had hij wel in zich. Was heel muzikaal, maar had eerst niet zo veel zin om daar verder wat mee te doen. Vader Leopold, zelf ook componist, stimuleerde Mozart om toch verder te gaan en uiteindelijk kwam Wolfgang, zijn roepnaam, overal en nergens aan de bak om composities te maken.
Zijn talent zat hem vooral in het super gehoor en gevoel voor compositie. Schreef hij een stuk voor violisten, maar wilde men b.v. in Italië, dat er ook blaasinstrumenten te horen waren, dan schreef hij ter plekke de noten voor die blazers er even tussen. Hoe is dat toch mogelijk, maar Mozart kon dat. Hij is niet oud geworden, slechts 35 jaar. Veel te jong voor zo'n groot talent, maar ja, wat goed is komt en gaat soms snel.
Een boeiende lezing waar ik hier echt niet alles over kan vertellen.
Na een lekkere lunch gingen we richting het Musis Sacrumgebouw voor het bijwonen van de repetitie van het Geldersch Orkest met de voorbereiding voor het concert op donderdag avond, waar wij ook naar toe konden gaan. Enkele van de aanwezigen zouden dat ook gaan doen.
Vele violisten waren druk bezig met het aanpassen en corrigeen van de noten zetting. Mooi om te zien hoe snel ze dat door hadden en verder konden gaan. Na anderhalf uur genieten, soms met de ogen dicht (om goed te luisteren of gewoon even uitrusten) kregen we een kijkje achter de schermen. Wat gebeurd daar, wie doet wat, hoe komt het allemaal tot stand. Heel interessant om dit gezien te hebben.
Nieuwsgierig geworden? Ga de volgende keer maar eens mee en dan kun je ook heerlijk genieten!