donderdag 7 november 2019

Workshop kaarsen maken

 Kom gauw binnen het is een feestje, zo worden de dames die meedoen aan de kaarsenworkshop begroet bij de Meent.  Marjan van Dijk uit Ruinerwold is al vanaf 12.00 uur bezig met de kaarsen uit haar assortiment mooi op kleur neer te zetten. En de tentoonstelling  ziet er dan ook schitterend uit.

Marjan legt uit hoe je het mooiste resultaat krijgt om een prachtige kaars te maken. De houders waar de stukje kaars in komen staan klaar. Ook de bakken met stukken cq stukjes kaars staan keurig op tafel.  Marjan zegt:       " Eerst de lont erin maken en dan verschillende stukjes gekleurde kaars er in doen. De kleine stukje onder, want het wordt een piramide". Enthousiast wordt er gewerkt. Ook rond gelopen om bij elkaar even een andere kleur te pakken. De houders raken aardig vol.  Op een warmhoud plaatje staat het gesmolten witte kaarsvet al te pruttelen, dit wordt  over de kleur stukken gegoten.  En nu moet het uitharden, dat duurt ongeveer 3 kwartier.

 Ondertussen is er koffie of thee. Marjan verteld wat over het bedrijf van haar en haar man in Ruinerwold. Ze hebben een boomkwekerij, theeschenkerij en een kaarsenmakerij. Ook geeft zij, zoals vandaag, workshops op locatie.  

Iedereen kijkt  bij de tentoonstelling of er nog iets bij is wat leuk is om aan te schaffen.

Daarna....  ja hoor de kaars is hard genoeg en voorzichtig wordt er tegen aan getikt om hem uit de houder te krijgen.  Wat ziet het er allemaal prachtig uit. Het resultaat mag er zijn.  Iedereen is er terecht trots op!

Wat een mooie en gezellige middag.

 Ina Timmer