
Dr.E.K.Bijlsma
Bijeenkomst Vrouwen van Nu Workum 24-10-2022
Een heel bijzondere avond, 45 dames waaronder veel gasten zijn aanwezig en zijn in afwachting wat deze avond ons brengt.
Mevr.dr. E.K. Bijlsma , geboren in It Heidenskip is klinisch geneticus in het Leids Universitair Ziekenhuis en komt praten over DNA.
Een klinisch geneticus is een medisch specialist, die gespecialiseerd is in erfelijke en aangeboren aandoeningen.
Het DNA is de naam voor het zogenaamde boekje dat in al onze lichaamscellen aanwezig is en waarin precies staat beschreven hoe ons lichaam opgebouwd is en hoe verschillende onderdelen van ons lichaam moeten werken. Het is dus heel belangrijk voor het lichaam. Het DNA wordt ook wel ons erfelijk materiaal genoemd.
Het is een soort wenteltrap waarin de genetische code is geschreven in verschillende combinaties van A-tjes, T-tjes , C-tjes en G-tjes die bepalen steeds de actie die wordt uitgevoerd of ontstaat.
Het DNA van de mens is verdeeld over 23 paar chromosomen, van elk paar krijg je er 1 van je vader (via de zaadcel) en een van je moeder (via de eicel) Het geslacht wordt ook door chromosomen bepaald.
In elke cel van ons lichaam bevindt zich ongeveer 2 meter DNA, en elke cel van je lichaam bevat 46 strengen DNA of 46 chromosomen.
Door een fout in de chromosomen, te zien in het DNA door verkeerde combinaties van de A-tjes, T-tjes, C-tjes en G-tjes kunnen ze erfelijke en aangeboren aandoeningen opsporen. Door een uitgebreid familie onderzoek van het DNA kunnen zo ziektes vroegtijdig opgespoord worden en bij eventuele kinderwens kan worden gezien of je drager bent en het door kan geven aan je kind.
Denk hier bijvoorbeeld aan bij borst/eierstok kanker of darmkanker op jonge leeftijd, Taaislijmziekte en de ziekte van Huntington.
Maar ook lichamelijke of geestelijke afwijkingen.
Dit is oa dr. Bijlsma haar werk, en heel belangrijk werk, zo kan je veel leed voorkomen. Momenteel is het (nog) niet mogelijk om een erfelijke ziekte te genezen, wel bestaan er voor de meeste erfelijke ziektes behandelingen, zodat je zo min mogelijk last hebt van de aandoening.
Maar de wetenschap staat niet stil, er is in de afgelopen jaren zoveel kennis vernieuwd, dat bij vragen heeft dr. Bijlsma aangeraden contact op te nemen met je huisarts of op internet te zoeken op erfelijkheid.
Wat hebben we een bijzonder boeiende en interessante avond gehad, waar we volop vragen konden stellen en waar we heel begrijpelijke antwoorden op kregen, dit is ook niet een onderwerp waar je dagelijks mee te maken hebt, ook al zitten we vol DNA.