Flamco Wijhe

Verslag ''bezoek om de hoek'' bij Flamco Wijhe

Op donderdag 16 februari waren we voor ons ‘bezoek om de hoek’ te gast bij Flamco Wijhe. De opkomst was weer geweldig. Met 39 dames was het een flinke invasie, maar de kantine was groot genoeg, we konden er allemaal in. Na ontvangst met koffie kregen we een mooie bedrijfspresentatie over de geschiedenis van het bedrijf, de producten, en een aantal video’s van het productieproces van o.a. een ontluchtingskoppeling die in waterleidingen worden gebruikt. Flamco, ooit begonnen in de installatietechniek met de productie van expansievaten, is nu een wereldconcern met vestigingen in 135 landen. Het hoofdkantoor zit in Almere. Hun producten zijn te vinden in energie efficiëntie- en veiligheidstechnologie, vloerverwarmingsverdelers, radiatorkoppelingen, smart home technieken (op afstand sturen van je technologie in huis), thermostaten, koppelingssystemen tussen waterleidingen.

Flamco Wijhe, (voorheen Kluin) is een van de productievestigingen waar o.a onderdelen gemaakt worden voor b.v. de ontluchting van verwarmings- en koelinstallaties in hele grote tot kleine waterleidingsystemen en ontluchting van vloerverwarmingsinstallaties.

Het bedrijf waar zo’n 60 medewerkers hun werk hebben is gericht op de toekomst door nieuwe producten en moderne technieken te ontwikkelen. Ze zijn aanwezig in alle fases van het bouwproces van een gebouw, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie, van ontwerp, planning, bouw tot eindproduct en onderhoud bij vervanging van onderdelen. Flamco biedt werk aan MBO-ers, HBO-ers, ingenieurs, en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook leiden ze zelf mensen op, omdat er een enorme krapte is aan gekwalificeerd personeel. Op de productie afdeling wordt gewerkt in 2- en 3-ploegen diensten.

We mochten vervolgens een kijkje nemen in de productiehal waar o.a. lange massieve staven van staal en messing lagen die m.b.v. draaibanken en freesmachines verwerkt worden tot hulzen, buisjes en koppelingstukken, inclusief schroefdraad. Deze onderdelen gaan vervolgens naar een productielijn voor bijv. een ontluchtingskoppeling in een waterleiding. Telkens werd er volkomen volautomatisch een extra onderdeeltje toegevoegd totdat het eindproduct kant en klaar, inclusief de verpakking met etikettering van de band kwam rollen. In één eindproduct worden soms wel 110 verschillende onderdelen verwerkt.

 Bij storing wordt de productieband stilgezet en komt een medewerker het probleem verhelpen. Veiligheid staat voorop want de band kan niet weer opnieuw gaan draaien voordat het hek dicht is, waarna pas dan de stroom weer opnieuw ingeschakeld kan worden

Verder worden alle onderdelen gecontroleerd op functioneren en op lucht- en waterdichtheid. Flamco zet ook in op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en probeert milieubewust bezig te zijn door o.a. het drukken met inkt te gaan vervangen door lasertechniek.

Een van de nieuwe producten die ontwikkeld zijn is een zoutbatterij waarmee de opgewekte stroom uit onze zonnepanelen opgeslagen kan worden zodat we onze zelf opgewekte stroom ook kosteloos  kunnen gebruiken als de zon niet schijnt. Zeer interessant als onze overheid de salderingsregeling van het terug leveren van opgewekte stroom aan de energiemaatschappijen opheft.

We hebben een heel gezellige en informatieve ochtend gehad waar we wederom iets gezien en geleerd hebben van de werkzaamheden van een bedrijf uit ons eigen Wijhe.

Jos en Daan, heel erg bedankt voor jullie bevlogen uitleg en Jannie, het is je weer gelukt om een prachtig bedrijf aan ons te presenteren.

Verslag van Riet Dikkeschei.