
afdelingsavonden
Verslag van afdelingsavond 16 november 2022.
Peter van de Woude verteld over:
Hollanders van de Gouden Eeuw
Peter van der Woude liet verschillende beroemde werken van zeventiende-eeuwse schilders zien, zoals Frans Hals, Rembrandt, Pickenoy enz. We zagen veel groepsportretten van regenten en gildes. Ook kwamen er winterse taferelen, zeeslagen en anatomische lessen voorbij. We kregen een mooi beeld van ons land in de Gouden Eeuw, een welvarende tijd, maar ook een tijd met veel onrust en oorlogen. Hij vertelde aan de hand van de schilderijen over de 80-jarige oorlog, het 12 jarig-bestand, de VOC, het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden en over de hiërarchische verhoudingen toen. Er moest betaald worden voor een plek op het doek, hoe belangrijker de positie, hoe mooier en duurder de plaats. Hij liet ook zien, waarom de Nachtwacht van Rembrandt zo uitzonderlijk was. Het was een interessante avond.
Verslag afdelingsavond 12 oktober 2022
Valpreventie door Lennard de Leeuw
Lies opent de vergadering en staat een ogenblik stil bij het overlijden van Gerrie Boomgaard en mevrouw Busser, daarna geeft zij het woord aan Lennard de Leeuw. Lennard stelt zichzelf voor. Hij is fysiotherapeut en doet veel aan voorlichting over valpreventie onder ouderen. Hij start met zijn presentatie "blief stoan". Vallen veroorzaakt vaak veel leed. Het is nl. bewezen dat er jaarlijks 105.000 65-plussers zich melden bij de spoedeisende hulp en zich moeten laten behandelen.
Hij geeft aan wat je als oudere kunt doen om vallen te voorkomen, bv. blijf actief, maak je huis veilig, laat je ogen regelmatig checken, draag stevige en passende schoenen, bespreek medicijngebruik regelmatig met je huisarts en eet goede en gezonde voeding.
Na de pauze laat hij zien hoe je verschillende loophulpmiddelen moet gebruiken en wat een goede manier is om op te gaan staan als je bent gevallen.
Aan het einde van zijn presentatie wijst hij nog op het beweegprogramma "In Balans", een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico, die onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of MBvO-docent landelijk wordt gegeven om de kans op een val zo klein mogelijk te maken
Winnaar RobinsoneilandVerslag afdelingsavond 21 september 2022Jan Bronninkreef was winnaar Robinsoneiland 2018
Lies opent de vergadering en heet iedereen hartelijk welkom. Ze refereert aan de lange warme zomer en attendeert ons op het luchtige onderwerp van vanavond. Graag geeft ze het woord aan Jan Bronninkreef, winnaar van expeditie Robinson 2018. Hij opent zijn presentatie en vertelt hoe hij er toe gekomen is om mee te doen aan deze expeditie. Hij was een fervent kijker van dit programma en had al vaak met zijn vrouw Ineke overlegd dat hij er graag een keer aan mee wilde doen. Hij gaf zich op, werd in 2017 niet ingeloot, maar in 2018 kwam het verlossende woord, Hij was uitverkoren. Nu moest er natuurlijk van alles geregeld worden, want een boerderij laat je niet zo maar alleen en je kon ook niet zomaar alle hulp inroepen, want het moest geheim blijven. Na 6 weken van voorbereidingen ging Jan naar Schiphol om te horen dat de bestemming de Filippijnen werd. Er waren drie groepen, 2 groepen bn-ers en 1 groep onbekende Nederlanders. Jan hoorde bij de laatste groep. Het was echt afzien. Ze moesten zelf voor bedden en onderdak zorgen en ondertussen eten zoeken en proeven doen voor de wedstrijd. In het begin was je als groep een geheel, maar uiteindelijk moest je tegen elkaar strijden. Het was erg zwaar, mar uiteindelijk heeft hij deze expeditie gewonnen. Toen hij weer thuis was, kwam de realiteit wel extra hard op hem af. Lichamelijk en geestelijk was hij nog niet in staat om iets te doen. Hij was veel afgevallen en geestelijk moest hij er wel weer aan wennen dat b.v. in een bed slapen anders was, als in de vrije natuur. Toch heeft hij er van genoten en daarom heeft hij zich voor de speciale expeditie van 2022 weer opgegeven. Deze expeditie was niet zo succesvol als die van 2018.
Na de pauze kwam zijn vrouw Ineke aan het woord, want dat er veel geregeld moest worden dat wisten ze, dus waren er veel briefjes geschreven, maar sommige dingen verwacht je niet en als de robots het laten afweten, dan heb je wel een probleem. Gelukkig had ze wel hulp, maar omdat ze nog niet mochten vertellen dat Jan meedeed aan expeditie Robinson, moest ze veel dingen zelf oplossen.Jan kon ze het ook niet vragen, want bij het afscheid op Sifon werden alle telefoons van de deelnemers ingenomen. Toch waren er wel enkele personen op de hoogte, zoals b.v. de dierenarts, want je zult het altijd zien, er kwamen toch wel wat vroeggeboortes en daar had ze wel wat hulp bij nodig. Wat haar wel bij gebleven is, is dat de leveranciers het toch wel vreemd vonden dat zij de bestelingen en andere noodzakelijke dingen regelde.
Ze hebben het samen gered en dat was fantastisch.
Lies bedankt Jan en Ineke voor hun presentatie met een fles wijn en een bos bloemen. Als laatste wenst ze iedereen wel thuis.
Verslag afdelingsavond 11 mei 2022.Gerda Marsman Omdat Gerda Marsman al verschillende keren was uitgesteld door corona hebben we nog een avond extra in mei gehouden.Gerda kwam al fietsend de zaal binnen. Met tassen die al haar spullen bevatten die ze op haar reizen meeneemt b.v.een bord dat ook op een kookplaatje kan staan. Kleding die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, en als ze iets te kort komt, is er altijd wel iets tweede hands te koop.
Ze vertelde over haar laatste reis door de Andes. Een zeer indrukwekkend verhaal. Ze kan op een humoristische wijze vertellen.
Op een camping gaan staan met de opening richting camper. En dan nieuwsgierige blikken zien die uiteindelijk vragen of ze mee wil eten. Soms ontmoette ze andere fietsers en reden dan een poosje samen op.
Ze werd als jong meisje gevraagd of ze mee ging op een fietstocht. En zo ontstond haar liefde voor het avontuur en het fietsen .Een speciale fiets met banden die niet lek kunnen raken. Want een fietsenmaker vind je niet zomaar onderweg.
Ze verkocht haar huis. En gaf haar baan op. Ze is altijd blijven reizen. Als ze in Raalte is waar ze woont, werkt ze regelmatig als sportmasseur.
Verder geeft ze heel veel lezingen.
Het was een mooie avond , en een mooie afsluiting voor de vakantie.
Afdelingsavond woensdag13 april 2022.
De twee Turkse zussen.
Na de opening door Lies kregen de twee Turkse zussen het woord en werd er op een humoristische en hilarische wijze verteld over hun Turkse cultuur.
Voor de pauze werd er een cabaret opgevoerd, dat ging over twee buurvrouwen, een Nederlandse en een Turkse. Er was soms wel wat miscommunicatie tussen hun beiden, maar ze konden het wel goed met elkaar vinden en hadden respect voor elkaars cultuur.
Heel mooi hoe zij dit zo neergezet hebben om ons over de verschillen te vertellen b.v. de geboorte, het hebben van een zoon, het uithuwelijken en hoe zij naar de Nederlandse cultuur kijken.
Na de pauze konden er vragen gesteld worden aan de Turkse dames. Ze zijn in Nederland geboren. De één werkt bij de gemeente Deventer en de ander is docent aan de bovenbouw van de Montessorischool in Deventer. Eén van de zussen, Yasemin treedt al 25 jaar op. Eerst met haar moeder, later met haar zus. Ze lieten ons een kijkje nemen in hun leven dat ze leiden in Deventer en hoe het familiebezoek is verlopen in Turkije. Ze zijn in de ogen van hun familie veels te modern. Hun vader was een vooruitstrevende man, die heel wat Turkse mensen heeft geholpen met o.a. vertalingen, het invullen van formulieren enz. Ze behoren tot de Alevieten, een Turkse groepering die geen ramadan viert, wel alcohol mogen drinken en iets moderner in hun opvattingen zijn. Wel vertelde een van de zussen dat ze heel lang geen contact heeft gehad met haar vader, omdat ze met een Nederlandse gescheiden man samen woonde, dat was dan toch nog een brug te ver.
Er werd die avond heel veel gelachen en we kunnen terugkijken op een hele leuke avond.
Lies bedankte de dames en wenste iedereen wel thuis.
Afdelingsavond 16 maart 2022.
Harry Pierik uit Zwolle.
Lies heet iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder Harry Pierik
Harry is een bekend tuinarchitect uit Zwolle en bij velen van ons bekend als de architect van de rotonde van de Wijheseweg als je Zwolle binnenkomt.Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt, hij was directeur van een basischool in Zwolle, maar kreeg het zo druk, dat hij als onderwijzer is gestopt en zich volledig heeft geconcentreerd op zijn passie: het ontwerpen van tuinen. Hij geeft een diapresentatie van verschillende tuinen, die hij in de loop van de jaren heeft ontworpen.
Hij kiest de ontwerpen van de tuinen zo uit dat het een verbinding is met de achtergronden en vooral ook diervriendelijk. Hij kenschetst zijn tuinen als tuinen om in te dromen, tuinen die verrassend en spannend , rustgevend en harmonieus zijn. Tuinen die zowel een levend schilderij zijn als praktisch, met zithoek, zandbak of schommels. Tuinen die het landschap binnenlaten of juist lelijke voorwerpen aan het oog ontrekken. Tuinen van tijdloze schoonheid, waar je het hele jaar niet op uitgekeken raakt. Hij is landelijk bekend om zijn geveltuinen. Steeds meer gemeentes schakelen hem in om de straten en stegen in hun stad op te vrolijken d.m.v. zeer gevarieerd gevelgroen voor elk seizoen. Aan het einde van zijn presentatie laat hij nog wat dia`s zien van zijn eigen tuin met heel veel verschillende soorten sneeuwklokjes, planten, struiken en bomen, alles afgestemd op het seizoen en de omgeving.
Door de vele aanvragen als tuinarchitect is hij gestopt met rondleidingen en open dagen, alleen bij de gardenista van 25-29 mei 2022 bij kasteel "Den Aalerdinck" wordt door hem nog lezingen en rondleidingen gegeven.
Aan het eind van de presentatie bedankt Lies Harry Pierik voor de mooie lezing.