'Maar buiten is het feest', van Arthur Japin

De Leeskring las dit keer; 'Maar buiten is het feest', van Arthur Japin. Het boek is besproken op 1 november 2022. De algemene mening was: goed geschreven maar geen aanrader. Het boek is ervaren als: schokkend en confronterend geschreven tot in detail, geen Japin boek en het boek had veel overeenkomsten aan het boek en leven van Karin Bloemen, gelezen door een aantal leden van de Leeskring.

Samenvatting:

Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel.

Onder druk van de dreigende publiciteit komen herinneringen boven aan haar jeugd, waarin zij niet alleen zelf misbruikt werd maar ook onophoudelijk bekeken en begluurd. In plaats van zich voor alle blikken te verbergen, kiest zij voor zichzelf en besluit het tegenovergestelde te doen: om zichzelf en haar zusjes te redden, gaat zij de strijd aan met haar tirannieke stiefvader en treedt juist voor iedereen goed zichtbaar naar buiten.

Arthur Japin

In 1987 ontdekte Japin het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven.

Ondertussen schreef hij diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms en debuteerde hij in 1996 met de verhalenbundel Magonische verhalen. Zijn debuut werd veelgeprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes: de roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde. Japin publiceerde dit boek pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.

Data bijeenkomsten 2022-2023:

  • 27 september;
  • 1 november;
  • 13 december;
  • 24 januari
  • 7 februari
  • 18 april.

Aanvang en locatie:

  • Aanvang Leeskring: 10.00 uur;
  • Locatie: wisselend.

Meer weten over Vrouwen van Nu Wieringen? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com