Lezing Rodaan al Galidi

Datum: 
vrijdag 31 maart 2023 14:00
Locatie: 
Bibliotheek Heiloo
Beschrijving: 

Zoals de leesliefhebbers gewend zijn bij de Commissie Cultuur & Zo komt ook dit jaar weer een auteur ons vertellen over zijn werk. Op 31 maart komt Rodaan Al Galidi naar de bibliotheek in Heiloo, vergezeld van twee gitaristen.

Vluchtelingen waren ook in 2022 veel in het nieuws. Rodaan Al Galidi studeerde voor civiel ingenieur in Irak, zijn geboorteland. Maar om de dienstplicht te ontlopen vluchtte hij uit zijn land. Na omzwervingen kwam hij in 1998 op Schiphol aan. Zijn asielaanvraag werd geweigerd, waardoor hij ook geen Nederlandse lessen mocht volgen. In 2007 kreeg hij alsnog een verblijfsvergunning door het Generaal Pardon.

Hij heeft zichzelf Nederlands geleerd en schreef o.a. gedichten. Zijn dichtbundels ‘De herfst van Zorro’ en ‘Koelkastlicht’ waren genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ geeft een kijkje in een asielzoekerscentrum en de roman ‘Holland’ beschrijft zijn weg zoeken in de Nederlandse maatschappij.

Adriaan van Dis zegt hierover: “Een betoverende roman. Al Galidi houdt ons een spiegel voor, een spiegel waarvoor we niet mogen wegkijken”. De roman ‘De autist en de postduif’ (2011) won de Literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte hij voor het inburgeringexamen.

Zijn nieuwste boek ‘De onbekende belevenissen van prins Willem-Alexander’ is een hilarisch boek, waarin we kennis maken met de straatjeugd van Den Haag en discriminatie. Rodaan Al Galidi daagt je uit de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken, het is humoristisch en filosofisch.

Laat je verrassen op: 31 maart, aanvang 14.00 uur.

  • Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250;
  • Kosten €15,00 voor leden, niet-leden €22,50;
  • Aanmelden tot 24 maart bij Ineke Naber, o.v.v. lidnummer, hjnaber@tele2.nl ;
  • Banknr. NL33RABO 0327706007 t.n.v. Vrouwen van Nu Cultuur;
  • Organisatie: commissie Cultuur & Zo Vrouwen van Nu Noord-Holland.