De Kolibri, auteur Sandro Veronesi

Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht.

Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen.

In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar.

Het boek is als bijzonder, beetje 'rommelig' en goed ervaren.

Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling - en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta.

Recentie Hebban

De kolibrie vertelt de levensgeschiedenis van Marco Carrera, die de lezer leert kennen in 1999. Hij is oogarts in Rome en krijgt onverwacht bezoek van Daniele Carradori, de man bij wie Marco’s vrouw in psychoanalyse is.

Deze Carradori brengt hem een schokkend bericht, maar het is bepaald niet de eerste schok die Marco in zijn leven te verwerken krijgt. Dat blijkt uit het vervolg van de roman waarin Veronesi heen en weer springend in de tijd en met gebruikmaking van allerlei tekstsoorten het leven van Marco presenteert, van 1960 tot 2030.

Voor deze veelzijdige roman over liefde, dood, verlies, rouw, geheimen, bedrog, de relatie tussen ouders en kinderen en nog veel meer ontving Veronesi in juli 2020 voor de tweede keer in zijn loopbaan de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië.

Data bijeenkomsten 2022-2023:

  • 27 september 2022;
  • 1 november;
  • 13 december;
  • 24 januari 2023;
  • 7 maart;
  • 18 april.

Aanvang en locatie:

  • Aanvang Leeskring: 10.00 uur;
  • Locatie: wisselend.

Meer weten over onze vereniging? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com