Agrarische excursie 2015

Op 21 april zijn 5 dames van de afdeling Vinkenbuurt naar de Agrarische excursie geweest georganiseerd door de afdelingen Olst, Diepenveen en Wesepe/Averlo.

We werden ontvangen met koffie/thee met krentenwegge. Na het openingswoord van de organisatie, hebben we een film van de omgeving van de organiseerden verenigingen.

Rond half 10 gingen we met de bus op weg naar onze eerste bezoeklocatie fam. de Weerd bij Raalte.

Fam. de Weerd teelt asperges. We krijgen uitleg over de teelt van de asperge. Waarvoor het plastic op de opgehoogde aarde voor dienden. Waarom je bij de ene de zwarte kant zag en bij de andere de witte kant. Hierna zijn we naar binnen gegaan en zagen we hoe de asperges gesorteerd werden en geschild. We krijgen een hapje aangeboden met asperges en werden in de gelegenheid gesteld om asperges te kopen.

Vervolgens zijn we weer in de bus gestapt op weg naar de fam. Kleverkamp op Landgoed Frieswijk.

De fam. Kleverkamp heeft een akkerbouwbedrijf waar o.a. koolzaad voor het bekende Brassica koolzaadolie wordt geteeld. Hier krijgen we eerst uitleg bij een veld met koolzaadplanten over de koolzaadplant. Vervolgens kregen we een presentatie over de ontwikkeling van het product en hoe het op de markt kwam en bij de horeca terecht kwam. Brassica is het merk voor de horeca en Hollands goud is voor de consument en verkrijgbaar bij diverse supermarkten. Kijk voor meer informatie op www.hollands-goud.nl.

We gingen terug naar het Wapen van Wesepe voor een lunch bestaande uit aspergesoep, broodjes met beleg, broodje kroket en fruit. En melk, karnemelk of sinaasappelsap.

Toen weer de bus in op weg naar boerin Annette Harberink gelegen in de Natuurderij Keizersrande.

De gebouwen en het woonhuis zijn op een terp gebouwd in de uiterwaarden van de IJssel tussen Deventer en Olst. In samenwerking met Stichting IJssellandschap. Ze pacht de grond van de stichitng. Ze boert op een gesloten wijze. Dit wil zeggen dat ze zoveel weide en gewassen teelt zodat ze het aantal koeien die ze heeft, hiermee kan voeren en geen voer hoeft in te kopen.

Na deze rondleiding stapten we in de bus voor ons laatste bezoek deze dag.

We gingen naar het infocentrum IJssel Den Nul.

Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie langs de IJssel aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. De boomgaard van het Infocentrum, waterspeelplaats en drijfbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel. 

Na een rondleiding en uitleg en een kijkje bij de tentoonstelling “naar de kruidenier” van de Historische kring gingen we terug naar het wapen van Wesepe voor een kopje koffie/ thee.

En na een dankwoord van de organisatie en bestuurslid van de Agrarische commissie, gingen we met een gevulde goody bag weer na huis.

Een foto impressie.