Portaal van Vlaanderen.

Op 18 oktober bezochten we met 21 leden Het Portaal van Vlaanderen. Het weer werkte weer aan alle kanten mee, echt een prachtige herfstdag!

We begonnen gezellig met een kopje koffie en een bolus om daarna de informatiepanelen en de film in de tentoonstellingsruimte te bekijken.

Omdat er net een extra groot schip in de sluis zou komen begon de rondleiding over het complex iets eerder dan gepland. Maar de gids had zeker gelijk toen hij zei dat je het binnenloodsen van zo’n enorm schip niet mag missen!

Tegelijkertijd hadden we ook nog zicht op de onderdelen van de kapotte brug waar in april van dit jaar een schip tegenaan voer.

Daarna gingen we naar de kelder van de basculebrug om het contragewicht en het sluiten van de brug van binnenuit te zien.

Wat voegt een gids toch altijd veel toe aan een bezoek: alles spreekt veel meer dan alleen maar infoborden of een filmpje bekijken.

De volgende stop was de uitzichttoren. Deze staat nu nog op de landtong waar straks de nieuwe sluis is.

De contouren van de nieuwe sluis zijn inmiddels al heel goed zichtbaar. Op sommige plaatsen zijn de wanden al afgewerkt, op andere plaatsen zie je de stalen platen al staan. Als de sluis klaar is, is het liefst 1 kilometer om er in z’n geheel rond te lopen. Nog zo’n weetje wat de gids vertelde: de nieuwe bruggen van de sluis hebben een lengte van 84 meter, de sluisdeuren zijn 9 meter diep.

Men is nu bezig het tijdelijke Kapitein Rooiboskanaal te dempen en landtongen aan het wegbaggeren. De planning is nog steeds dat het eerste schip in 2023 door de nieuwe sluis kan.

Het is zeker de moeite waard ook even op de website van de Nieuwe Sluis te kijken, https://nieuwesluisterneuzen.eu/

Daarna doorgegaan naar de buitenhaven om te genieten van het uitzicht op de Schelde en door naar de laatste tussenstop bij het oude veerhaventje.